Bli volontär i Göteborg

Volontäruppdrag inom IM Göteborg: läs igenom och hör sen av dig och berätta vilken grupp du vill vara med i!

För varje volontärverksamhet kan du kort läsa:

  • vad verksamheten innebär (inklusive dagar och tider)
  • vad vi förväntar oss av dig som volontär (vad du gör som volontär och hur ofta du behöver vara med)

Kontaktuppgifter finns längst ner.

1. Läxhjälp på bibliotek

IM ger varje vecka läxhjälp på tre bibliotek i Göteborg (uppehåll under lov och helgdagar). Både barn, ungdomar och vuxna är välkomna. Varje läxhjälpstillfälle är ungefär 1,5 timme.

Vi har alltid behov av alla kompetenser, men söker extra mycket efter dig som kan ge stöd med matte, samt dig som är/varit sjuksköterska eller läkare, då många som besöker oss läser omvårdnadsprogrammet, även om du har kunskap i psykologi är det positivt.

  • Världslitteraturhuset, tisdagar 17–18.30 (hållplats: Gamlestads torg)
  • Kortedala bibliotek, måndagar 17–18.30 (hållplats: Kortedala torg)
  • Lundby bibliotek, måndagar 17–18.30 (hållplats: Vågmästareplatsen)

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär ger du stöd till besökare så att de själva kan göra sin läxa, du ska inte göra läxan åt dem. Du behöver inte kunna besvara allt, men allmänbildning och engagemang är positivt. Du bidrar till att stärka människors självkänsla och självförtroende. Du behöver kunna delta minst 2 gånger varje månad.

2. Move It – Föreningsguidning av unga nyanlända

Move It uppmuntrar nyanlända ungdomar, 15–25 år, till en aktiv fritid genom att vi erbjuder dem att prova på olika fritidsaktiviteter. Vi har aktivitet ungefär en gång i veckan, oftast hos en idrotts- eller kulturförening eller en fritidsgård. Samtidigt får ungdomarna öva svenska och lära känna Göteborg. Volontärer och ungdomar träffas på olika ställen i stan och tar sig gemensamt till aktiviteten. Aktiviteterna är olika dagar och olika tider, men alltid efter skolan (oftast vardagar). Varje aktivitet pågår cirka 1,5–2 timmar.

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär är du med och planerar och genomför aktiviteterna. Du ska kunna vara med minst 2 tillfällen per månad samt på planeringsmöten regelbundet (max en gång per månad).

3. Besök till migrationsverkets boende Sagåsen

Till Migrationsverkets ankomstboende Sagåsen i Kållered kommer människor som söker uppehållstillstånd/asyl och som just anlänt till Sverige. IM och ett tiotal andra organisationer ordnar verksamhet för de boende, alla veckans dagar. IM finns på plats på söndagar (jämna veckor) klockan 14–16 (om det finns tillräckligt med volontärer har vi ibland även verksamhet på ojämna söndagar).

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär är du en medmänniska, du samtalar med de boende, ordnar aktiviteter för barnen och bjuder på fika. Du behöver vara 18 år för att kunna delta. Du ska kunna vara med minst en gång i månaden, gärna oftare!

4. Beachvolleyboll för nyanlända unga

IM driver ett träningslag för nyanlända ungdomar, med stöd av Göteborgs Beach Center. Verksamheten vänder sig till tjejer i åldrarna cirka 12–20, men alla kan vara volontärer! Vi tränar i Kviberg på söndagar klockan 10.30–12. En del i verksamheten handlar om att ungdomarna ska få öva svenska.

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär tränar du med och umgås med ungdomarna. Volontärerna har ansvar för träningsupplägg. Du ska kunna vara med i genomsnitt 2 söndagar per månad.

5. Info/Eventgrupp

Info- och eventgruppen sprider information om IM som organisation och belyser våra viktiga kärnfrågor, såsom feminism, antirasism och global rättvisa. Ofta sker evenemangen i samarbete med andra lokala aktörer och organisationer i Göteborg eller i samverkan med IMs medarbetare till exempel genom att infogruppen deltar i kampanjer som IM planerat nationellt.

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär planerar och genomför du både mindre och större evenemang och volontärgruppen har stor frihet att delta i eller genomföra de evenemang den själv vill.  Du ska varje termin kunna vara med och planera och delta vid något eller några av de evenemang som gruppen genomför.

6. Volontär på Tala svenska-café

Till IMs tala svenska-caféer kommer personer som vill träna svenska och möta nya människor i en avslappnad miljö. En del är helt nya i Sverige, medan andra har varit här en längre tid. Varje träff är cirka 1,5 timme.

IMs tala svenska-caféer finns här:

  • Frivilligcentralen Oscar (Sjömanskyrkan), Amerikagatan 2 (hållplats: Stigbergstorget), måndagar 16.30–18 (EJ BEHOV AV  NYA VOLONTÄRER – våren 2024)
  • Frölunda kulturhus, Växthuset, Valthornsgatan 27 (hållplats: Frölunda torg), torsdagar 17–18.30

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Som volontär hjälper du till att samtala, ibland på ett bestämt tema. Volontärerna ansvarar också för praktiska göromål (till exempel att ställa i ordning lokalen och ordna fika). Du ska kunna vara med minst 2 gånger varje månad.

7. Tala svenska-kafé i Tynnered för kvinnor (OBS: Inga behov av fler volontärer just nu, jan 24)

IM bedriver Tala svenska-kafé för kvinnor på Briljantgatan i Tynnered en gång i veckan, främst från närområdet Frölunda/Tynnered. Många av de deltagande kvinnorna har varit i Sverige länge, men kan trots detta ganska lite svenska. Här får de hjälp med att träna sin svenska genom ett avslappnat samtal. Vi mixar språkträningen med fika, handarbete och att träna på digital teknik. Vi pratar om likheter och skillnader och frågor som är aktuella i kvinnornas liv. IM samarbetar med Stena Fastigheter. Måndagar klockan 12–14.

DETTA FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG: Enbart kvinnor möjliga som volontärer. Som volontär hjälper du till att samtala, ibland på ett bestämt tema. Volontärerna ansvarar också för praktiska göromål (till exempel att ställa i ordning lokalen och ordna fika). Du ska kunna vara med minst 2 gånger varje månad. Uppdraget passar dig som är social.

**

Hör av dig till goteborg@imsweden.org och berätta vilken volontärverksamhet du vill vara med i! Du får svar på din intresseanmälan under andra halvan av augusti!

Du behövs som volontär i IM Göteborgs efterfrågade verksamheter – för en medmänsklig och inkluderande värld!