Siavosh Derakhti IM-pristagare 2015

Siavosh Derakhti från Malmö får IM-priset till Britta Holmströms minne 2015. Han får det för sitt arbete med organisationen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet (UMAF) och för sitt brinnande engagemang för en medmänskligare värld.

– Det känns fantastiskt att jämföras med någon som IMs grundare Britta Holmström, hon visade att en individ kan göra skillnad och det är precis vad jag vill göra, säger 23-årige Siavosh Derakhti.

Han bildade UMAF som 19-åring, då han reagerade på den ökande antisemitismen i Malmö.

– Jag hade två bästa vänner när jag växte upp, en var jude och den andra rom. Vi upplevde alla utanförskap och förtryck, men när jag upptäckte hur utsatta och hotade judar var i Malmö reagerade jag starkt. Skulle min gamla vän inte kunna leva trygg i vår stad?

Juryns motivering

”Eldsjälen och föreläsaren Siavosh Derakhti tilldelas IM-priset till Britta Holmströms minne 2015. Siavosh Derakhti får priset för sitt arbete med Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. Genom sitt arbete sprider han kunskap och skapar engagemang hos unga, vilket ger framtidstro och hopp om en värld med mer medmänsklighet.”

Beslutet att 2015 års pris till Siavosh Derakhti var lätt, berättar IMs generalsekreterare Ann Svensén.

– Genom sitt arbete skapar han meningsfulla möten som bidrar till samförstånd och inkludering. Han är en förebild som motiverar och lägger grund för en hållbar social utveckling, säger hon.

Siavosh Derakhtis engagemang har gjort honom känd, han har både fått träffa USAs president Barack Obama för ett enskilt samtal, och bjudits in att föreläsa för EU-kommissionen. Drivkraften kommer från skolåren, från alla som sa att han aldrig skulle lyckas med något. Nu har han visat att det går att vända ett uselt slutbetyg något meningsfullt. Och när han träffar unga människor är det just vad han vill förmedla: du är viktig, det du gör betyder något.

IM-priset består av 20 000 kronor samt en resa till någon av IMs verksamheter utomlands. IM-priset har delats ut sedan 1988.

Siavosh Derakhti i samtal med Ann Svensén, IMs generalsekreterare.

Foto: Linus Edlund / IM