Peter Kelly IM-pristagare 2009

2007 startade Peter Kelly Kakbank. Ett lustfyllt och välgörande projekt som bygger på att vänner eller kollegor träffas, fikar och ger mikrolån till medmänniskor på andra håll i världen.

För två år sen startade Peter Kelly ”Kakbank”. Ett lustfyllt och välgörande projekt som bygger på att vänner eller kollegor träffas, fikar och ger mikrolån till medmänniskor på andra håll i världen.

Nu får Peter Kelly IM-priset till Britta Holmströms minne. Priset delas ut den 26 april i samband med IMs årsmöte i Göteborg.

Det är tionde året som IM delar ut pris till Britta Holmströms minne. I år var juryn helt överens och utsåg Peter Kelly till självklar vinnare.

– Kakbank arbetar väl i överensstämmelse med begreppet hjälp till självhjälp, som är en av Individuell Människohjälps principer, säger Stefan Holmström, hedersledamot i IMs styrelse och ordförande i IM-prisjuryn.

Kakbank

På Kakbanks hemsida beskrivs projektet så här : Kakbank är en gör-det-själv-välgörenhet. Vi är övertygade att världen kan bli mer rättvis, om man bara ger människor möjligheten.

En gång i månaden träffas vi hemma hos någon och de som vill donerar 50 kr till banken. De insamlade pengarna lånar vi ut till människor i utvecklingsländer som vill försörja sig själva, sk mikrokrediter.

Projekten hittar vi på Kiva.org. Under tiden vi gör detta, njuter vi av hembakade sötsaker (eller nyttigare saker om man önskar!).

– Med hjälp av modern kommunikationsteknik parad med god kontroll av låntagare och genomförande kan Kakbanks medlemmar stödja hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning i många utvecklingsländer. En vidgad verksamhet kan öka intresset för bra bistånd och stor delaktighet, säger Stefan Holmström.

Peter Kelly.

Foto: IM.