Linnéa Claeson IM-pristagare 2017

Debattören och handbollsspelaren Linnéa Claeson tilldelas IM-priset till Britta Holmströms minne 2017. Hon får priset för sitt idoga och humoristiska synliggörande av systematiskt kvinnohat i samhället. IM hoppas att med detta pris stärka hennes ställning och stödja hennes arbete för flickors och kvinnors rättigheter i Sverige och världen.

IM-priset delas ut varje år till grundaren Britta Holmströms minne.

– Vårt mål är att varje år hitta någon som visar samma handlingskraft som Britta gjorde när hon 27 år gammal startade IM. Juryn imponeras verkligen av Linnéa Claesons mod och styrka, säger IMs generalsekreterare Ann Svensén.

IM-priset består av 20 000 kronor och en resa till någon av IMs verksamheter. Förra årets pristagare, juristen Dona Hariri besökte tidigare i år några av IMs partnerorganisationer i Zimbabwe.

– Jag är känner mig oerhört hedrad och tacksam för priset och att det hjälper mig kunna fortsätta sprida mitt budskap om civilkurage, medmänsklighet och jämlikhet, säger Linnéa Claeson.

Hon är professionell handbollspelare och det var de återkommande sexuella påhoppen i sociala medier efter varje match som gjorde att hon fick nog. Hon vände de sexistiska kommentarerna mot förövarna och började dela skärmdumpar från samtalen på Instagram. Idag har kontot assholesonline nästan 200 000 följare och Linnéa har synliggjort det systematiska kvinnohatet i samhället.

– Jag motiveras av den oerhörda tacksamhet jag känner gentemot kvinnorättskämparna före oss, som banat väg och möjliggjort att vi har de rättigheter och friheter vi har idag, säger hon.

Hon vill ta över facklan och tillsammans med andra feminister bidra till ökad jämställdhet idag.

– Så får ungdomarna ta över efter oss och så fortsätter vi tills vi lever i ett samhälle där kvinnor är lika mycket värda och kan leva på samma villkor som alla andra.

Hon ser IM-priset som ett bevis för att fler än hon är beredda att stå upp för utsatta kvinnor i världen.

– Priset är en möjlighet för mig att ytterligare synliggöra alla de kvinnor som varje dag världen över, diskrimineras, kontrolleras, misshandlas, våldtas och mördas enbart för att dom är kvinnor, säger hon.

IM-prisjuryns motivering:

”Debattören och handbollsspelaren Linnéa Claeson tilldelas IM-priset till Britta Holmströms minne 2017. Linnéa Claeson får priset för sitt idoga och humoristiska synliggörande av systematiskt kvinnohat i samhället. När hon med handlingskraft och mod bemöter de sexistiska kommentarer och sexuella hot hon får i sociala medier avslöjar och avväpnar hon förövarna och sätter ljuset på ett omfattande samhällsproblem. Genom att publikt och kaxigt ta ställning för utsatta kvinnor utsätter sig Linnéa Claeson för personliga risker. IM hoppas att med detta pris stärka hennes ställning och stödja hennes arbete för flickors och kvinnors rättigheter i Sverige och världen.”

Linnéa Claeson.

Foto: Erik Törner / IM.