Nicolas Lunabba IM-pristagare 2021

2021 års IM-prisvinnare Nicolas Lunabba möttes av stort jubel av barnen på Helamalmö sedan han förklarat att han såg priset på 50 000 kronor som ett pris tillägnat hela rörelsen: ”Det här är ett pris till Helamalmö, inte till mig, och med de här pengarna: We’re gonna have a party!”

Verksamhetsledaren på Helamalmö, Nicolas Lunabba, knockade stora delar av det sommarpratslyssnande Sverige när han med återhållen vrede berättade om sin egen tuffa uppväxt och om de utsatta barn han kommit i kontakt med under åren, barn som vuxit upp i fattigdom och under hårda förhållanden, och som ibland blivit både våldets förövare och offer.

På plats för att dela ut priset på Nydalatorget fanns bland annat IMs generalsekreterare Martin Nihlgård och IMs ordförande Anders Kompass.

IMs prismotivering lyder:
Nicolas Lunabba har i en tid när många ropar på enkla lösningar och hårdare straff stigit fram som ett starkt och orubbligt språkrör för de barn som växer upp med fattigdom, rasism, kriminalitet och skjutningar nära inpå.

Med stort personligt engagemang har han tillsammans med Helamalmö i många år försökt förbättra livsvillkoren för unga i de områden andra kallar utsatta, men som han kallar försummade.

I den offentliga debatten är Nicolas Lunabba en viktig motröst som lyfter behovet av att åtgärda ojämlikhet och fattigdom. Och precis som IMs grundare Britta Holmström ser han människors inre kraft och väcker opinion mot orättvisor och rasism.

Läs hela artikeln om prisutdelningen och IM-pristagaren här.

IM-priset är instiftat till minne av IMs grundare Britta Holmström och ges årligen till någon som gjort viktiga medmänskliga insatser och/eller har väckt opinion mot våld, förtryck, rasism eller orättvisor. Priset har delats ut sedan 1998. Det var då 60 år sedan den då 27-åriga Britta Holmström startade det som idag är IM.

Juryn i år bestod av sångaren Rickard Söderberg, juristen Dona Hariri, filmaren Fredrik Gertten, journalisten bakom #jagärhär, Mina Dennert, journalisten Bilan Osman samt David Polfeldt, före detta vd för Massive Entertainment. IM representeras av generalsekreterare Martin Nihlgård och styrelseledamot Aygül Kabaca. 

IM-priset 2021

Nicolas Lunabba, verksamhetsledare på Helamalmö, mottar årets IM-pris för att han är ett ”språkrör för de barn som växer upp med fattigdom, rasism, kriminalitet och skjutningar nära inpå” Foto: Ola Richardsson/IM