Özz Nüjen IM-pristagare 2014

Komikern och samhällsdebattören Özz Nüjen får IM-priset till Britta Holmströms minne 2014. Han får priset för sitt arbete mot främlingsfientlighet och utanförskap i ett samhälle fyllt av fördomar och föreställningar och för att han uppmanar till engagemang och höjda röster.

– Det fria ordet är skört. Att stå upp för alla människors lika värde är också skört. Men kämpar vi inte för våra rättigheter hela tiden, varje dag, varje stund, så är det kört. Tack för priset!, säger Özz Nüjen.

Prisjuryn motiverar sitt val:

”Özz Nüjen får priset för att han liksom IM arbetar mot främlingsfientlighet och utanförskap och för ett samhälle där det finns respekt för alla människors lika värde. IM ställer sig också bakom hans uppmaning till oss alla att engagera oss, att låta vår röst höras, i kampen mot de fördomar och föreställningar som finns i vårt samhälle om människor som har sina rötter i andra länder, i andra kulturer och med annan hudfärg. Att Özz Nüjen använder humorn och sina erfarenheter som vapen är en del av hans framgång och att han är hatad och hånad på Flashback är en merit i sig.”

IM-priset består av 20 000 kronor och en studieresa till något av IMs verksamhetsländer.

– Prispengarna kommer att göra mer gott hos någon organisation som jag kommer att välja, säger Özz Nüjen.

Özz Nujen.

Foto: Pressbild.