Skattereduktion för gåvor till IM

Från och med 8 april 2021 kan du få skattereduktion på gåvor till IM. Det betyder att du kan få skattereduktion för gåvor som skänkts till oss från och med det datumet. Du måste ge minst 200 kronor per gåvotillfälle och minst 2 000 kronor totalt under ett kalenderår för att få skattereduktionen. Detta gör att du nu kan skänka mer pengar utan att du märker det!

Vad innebär skattereduktion och hur mycket kan jag få?

En skattereduktion innebär att den uträknade skatten minskar. Du kan få 25 procent i skattereduktion på gåvor till IM. Maxbeloppet som du får avdrag på är 12 000 kronor per år, vilket innebär ett avdrag på som mest 3 000 kronor.

Hur fungerar det?

Du måste ha gett minst 200 kronor per gåvotillfälle och minst 2 000 kronor totalt till en eller flera godkända organisationer under ett kalenderår. Avdraget gäller privatpersoner som fyller 18 år senast den 31 december samma år som gåvan skänks.

Hur får jag skattereduktionen?

För att få skattereduktion för gåvor till IM krävs det att du har registrerat ditt personnummer hos oss. Då lämnar vi in kontrolluppgifter till Skatteverket och till dig. I januari får du kontrolluppgift för gåvor som du har gett under föregående år. Du behöver inte göra något – skattereduktionen kommer att vara förtryckt i din inkomstdeklaration. Skatteverket lägger ihop det totala antalet gåvor som du har gett till olika organisationer (gåvomottagare) och du får rätt avdrag automatiskt.

På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om skattereduktionen

Har IM mitt personnummer?

Om du är månadsgivare har IM ditt personnummer. Om du är osäker är du välkommen att kontakta Givarservice på info@imsweden.org eller telefon 046-32 99 30.

Kan jag ge gåvan anonymt?

Självklart kan du skänka en gåva anonymt eller ge gåvor som är mindre än 200 kronor per gåvotillfälle – då skickar vi inte ut någon kontrolluppgift.

Vill du höja din månadsgåva?

Om du idag ger 150 kronor per månad och höjer beloppet till 200 kronor får du tillbaka 50 kronor. Din extra kostnad efter avdraget blir därför 0 kronor!

Om du vill höja ditt månadsbelopp är du välkommen att kontakta vår givarservice så hjälper de till. Mejla till info@imsweden.org eller ring 046-32 99 30.

Varmt tack för ditt engagemang!