Foto: PMRS

Sjukvårdsteam tvingas fly undan bomberna

5 dec, 2023 | Okategoriserat
”Vi har nått den fasansfulla punkten där vi kan säga att sjukvård knappt existerar i Gaza.” Meddelandet från vår samarbetspartner Palestinian Medical Relief Society vittnar om en fullständigt katastrofal situation där liv skördas i tusental.

IM samarbetar med Palestinian Medical Relief Society (PMRS), en organisation som arbetar med akutsjukvård och primärvård i Gaza och Västbanken. Här har vi valt att publicera delar av de meddelanden (i översättning och bearbetning) som vi fick från dem den 3:e och 5:e december.

3 december:

”Våra team som arbetar i de norra och centrala delarna av Gazaremsan är bland dem som nu har tvingats lämna, utan garantier för att deras liv är säkra. Teamen är nu i en situation där även om de väljer att stanna och offra sina liv, så skulle de inte kunna behandla sina patienter på grund av de svåra förhållandena och den avsiktliga blockaden av medicinska förnödenheter. Den stora omfattningen av död och förstörelse de bevittnar och upplever är obeskrivlig. De har sagt att det här är en mardröm som ingen på jorden skulle kunna frammana i tanken.”

5 december:

”Vi har nått den fasansfulla punkten där vi kan säga att sjukvård knappt existerar i Gaza. När bomberna fortsatte att falla över Gaza i går kväll förlorade vi kontakten med alla våra team. De flesta av våra team i norr har nu tvingats fly söderut eftersom de inte längre kan ge sjukvård.

I morse fick vi ett meddelande från en av våra kollegor:

– Stridsvagnarna närmar sig skolorna, det finns inte mycket tid kvar för oss. Vi vet inte vad vi kan göra. Jag kan inte skydda mina barn som sitter bredvid mig.

I skrivandets stund fortsätter civila palestinier i Gaza att dödas på sjukhus, på gatorna, i köer i väntan på mat. Allt är förstörelse, spillror och död. De kontinuerliga attackerna mot vården är krigsförbrytelser.

[…]

Vi, som internationellt samfund, är för sent ute för att rädda de tusentals som redan dödats och skadats. Men det finns fortfarande 2,3 miljoner palestinier i Gaza. Och det finns fortfarande tre miljoner palestinier på Västbanken. Det är fem miljoner palestinier som representerar fem miljoner möjligheter för världen att göra rätt sak. Fem miljoner liv kan räddas och fem miljoner liv kan befrias.”

… 

Vi har valt att publicera detta för att låta deras röster höras.
Om du vill bidra så pågår just nu en akutinsamling till förmån för Palestinian Medical Relief Society.
Behoven är enorma och din gåva gör skillnad.

Relaterat