Foto: PMRS

De arbetar med livet som insats – akutsjukvård i krigets Gaza.

2 nov, 2023 | Okategoriserat
Det mänskliga lidandet i Gaza är outhärdligt att ta in. Vi får kontinuerliga rapporter från vår partner Palestinian Medical Relief Society som finns på plats mitt i kriget. Genom vår akutinsamling kan vi stötta deras arbete med att ge akutsjukvård och primärvård medan bomberna faller.

”Det här är ett krig mot barn. I Gaza som är ett av världens mest tätbefolkade områden finns över en miljon barn. Nästan 4 000 har redan dödats. Ett palestinskt barn dödas var åttonde minut i Gaza.” Det är så oerhört tungt att läsa uppdateringarna som kommer från Palestinian Medical Relief Society (PMRS). Ögonvittnesskildringar från läkare som tar hand om skadade barn och vuxna får kriget att komma väldigt nära. Och det gör ont. Väldigt ont.

IM stöttar PMRS, en organisation som grundades 1979 av palestinska läkare och sjukvårdspersonal. I vanliga fall arbetar PMRS personal med att erbjuda primärvård i Gaza och på Västbanken. Nu har man mobiliserat 17 mobila sjukvårdsteam som arbetar med akutsjukvård och erbjuder hälsovårdstjänster till flyktingläger (däribland 90 UNRWA-flyktingläger) och andra vårdcentraler. Dessutom driver organisationen två vårdcentraler i Jabalya och Gaza City, där det arbetar allmänläkare, gynekologer, hälso- och socialarbetare, psykologer och sjukgymnaster. Sammantaget täcker PMRS-teamen norra Gaza, Gaza City, Khan Younes och Rafah i söder. Men arbetet sker med livet som insats:

”Flera i vår personal har blivit skadade, en av dem har fått amputera sitt ben”, berättar medarbetare från PMRS.

Avancerad akutvård vid fronten

Infrastrukturen för sjukvård är nästan utplånad i Gaza. 20 sjukhus har skadats, 24 ambulanser har attackerats, över 1/3 av alla sjukhus i Gaza har stängts helt och det råder akut brist på medicinsk utrustning och blod. PMRS är genom sina mobila team lättrörliga och flexibla och kan ge vård där nöden är som störst och de kan även ge avlastning till andra sjukvårdsinrättningar.

Akutteamen arbetar vid fronten där de ger avancerad första hjälpen, vilket bland annat innefattar att ta hand om skottskador och krosskador, genomföra akuta amputationer, ta hand om psykologiska trauman och ge akutvård till förtidigt födda barn och genomföra förlossningar. Enligt PMRS finns det just nu i Gaza över 50 000 gravida kvinnor som är beräknade att föda snart eller som löper risk att föda förtidigt på grund av den pågående stressen och traumat.

Hygienpaket, medicin och aktiviteter för barn

De mobila akutteamen distribuerar också hygienkit innehållandes bland annat mensskydd och sanitetsprodukter, samt första-hjälpen-kit med basprodukter för att ta hand om enklare skador. Teamen gör även hembesök och delar ut medicin. Trots det akuta läget arbetar teamen också med att anordna aktiviteter för barn och ungdomar i flyktinglägren för att distrahera, lugna och skänka en strimma glädje i mörkret.

Det här kan du göra

IM stöttar nu PMRS genom att alla intäkter från vår akutinsamling går till deras arbete. Det finns fortfarande några lokala lager där PMRS kan köpa in utrustning från. Vi kommer också att se till att de, så fort det blir möjligt, kan köpa in de saker de behöver, både till akutteamen och vårdcentralerna. Här är några exempel:

  • Mediciner, inklusive smärtlindring, bedövningsmedel och antibiotika
  • Syrgasmaskiner
  • Bandage och medicinska instrument
  • Bårar
  • Drivmedel till generatorer
  • Matpaket
  • Blöjor, barnmat, barnkläder och filtar
  • Sanitetsprodukter

Du kan ge ditt värdefulla bidrag på två sätt. Antingen genom att swisha till vår akutinsamling eller genom att köpa ett gåvobevis för Gaza. Vad du än väljer att göra lovar vi att dina pengar kommer fram till dem som behöver det allra mest. Tack.

Relaterat