Foto: Maurits Otterloo

Våld skapar inte fred och välstånd

13 okt, 2023 | Okategoriserat
När skräck och död, sorg och ilska, sprider sig in i varenda springa i våra mediala flöden är det svårt att vara balanserad och samlad. Det ska man förstås inte vara heller. Vi måste reagera på död och terror, våld och förtryck. Men vi måste stå fast i våra ställningstaganden att alla människor är lika mycket värda och våld och terror inte skapar fred och välstånd. 

Det gör vi på IM. Men även vi prövas nu. Vi nås av röster från våra samarbetspartners och vår personal i Palestina, och de är så rädda, så upprörda och så vädjande. 

Budskapet är att vi måste lyssna. Snälla alla i Sverige, vi behöver er nu, vi behöver era öron, er omtanke, ert stöd. 

Vi samlar nu in pengar för att på alla sätt vi kan stötta så många som möjligt. IM har arbetat i Israel och Palestina sedan 60-talet. Då var det ett annat krig som tog oss dit. Nöd, lidande, våld, flyktingar. Vi tog inte ställning i den politiska konflikten då och gör det inte nu heller – vi vill bara inte se mer våld, mer lidande, mer sorg. Vi har arbetat med både palestinska och israeliska organisationer i hela regionen, idag arbetar vi främst med palestinska civilsamhällesorganisationer på Västbanken och i Gaza. Organisationer som kämpar för demokrati, mänskliga rättigheter, tolerans och fred. 

Men nu brinner regionen igen. Och det verkar återigen vara förtvivlat svårt för alla – både organisationer, tidningar, partier och enskilda människor som du och jag – att behålla rätten att inte välja sida. Men det är det vi måste, för det är våldet, kriget, terrorn, förtrycket, som vi ska säga nej till – inte till just den nationaliteten eller just den religionen.  

Nej självklart är du inte islamofob om du fördömer Hamas. Nej självklart är du inte antisemit om du fördömer staten Israels beteende i Gaza. 

Nu, när vi måste reagera kraftfullt för att stå upp mot våldet och bidra, med pengar och engagemang, får vi inte låta oss bli tvingade in i en svartvit värld. Inte tvingas välja sida. 

Alla måste vi försöka hålla två tankar i huvudet samtidigt, vi måste förbli balanserade och inte kräva hämnd, mer våld för att kväsa våld, mer terror för att svara på terror. 

De kommande dagarna och veckorna kommer troligtvis fler människor dö i Gaza än på många många år. Och det är ett område som drabbats hårdare av våld och lidande än nästan något annat på jorden de senaste decennierna. Det kommer att dö fler än som dog i Israel i Hamas massaker. 

Maktlösheten inför det är närmast gastkramande, vi vet att det kommer att ske men verkar inte kunna göra något alls för att stoppa det. 

Men vi kan lindra lidande, och göra allt vi kan för att så få som möjligt ska lida. Låt oss gemensamt stötta det humanitära arbetet nu och det långsiktiga arbetet för att läka och återuppbygga efteråt. 

Vi behöver verkligen ditt stöd nu. 

Ge en gåva nedan.
Akutinsamling