Laxmi Chaudhary med dottern Anusha. Foto: Malin Kihlström

”Mina föräldrar fick en mun mindre att mätta.”

17 aug, 2022 | Mobilisering, Mobilisering
Med hopp om att hitta en väg ut ur den djupa fattigdomen gifte sig Laxmi Chaudhary vid 16 års ålder. Men livet blev inte bättre. Tvärtom.

Inne i det lilla huset med stampat jordgolv är det lite svalare än i den heta, vibrerande luften utanför. Den smala flickan som sitter på golvet, lutad mot väggen, lägger sjalen över dottern som just har somnat i hennes famn. Kycklingar springer fram och tillbaka över tröskeln och i en liten alkov i väggen ligger en höna och sover.

– Vad ska jag drömma om? Jag vet ju hur mitt liv kommer att se ut. Jag ska bara bli gammal. Det är allt.

Laxmi Chaudhary med dottern Anusha. Foto: Malin Kihlström

Med blicken sänkt berättar Laxmi Chaudhary om hur fattigdomen tvingade in henne i äktenskap, bara 16 år gammal. Med förhoppning om att slippa ifrån det liv i djup fattigdom som hon växt upp i, gifte hon sig med sin ett år yngre pojkvän. Hennes föräldrar protesterade inte eftersom de fick en mun mindre att mätta i familjen. Efter ett år födde hon dottern Anusha.

Men livet blev inte bättre. Laxmi tvingades sluta skolan eftersom hon behövde ta hand om hushållet och om svärmodern som paret bor hos. Hennes man har bara ett tillfälligt arbete på en byggarbetsplats.

– Min hälsa har blivit sämre på sistone. Ryggen och magen gör ständigt ont eftersom jag behöver utföra så tungt arbete, berättar Laxmi.

Trots att barnäktenskap är förbjudet i Nepal är det fortfarande hundratusentals flickor varje år som ingår äktenskap i tidig ålder. Fattigdom och okunskap om sina rättigheter är huvudorsakerna. IM arbetar tillsammans med organisationen Seed för att förebygga barnäktenskap, både genom att öka kunskapen och genom att arbeta mot fattigdomen.

Ett steg i arbetet är att starta så kallade Reflect-grupper, där flickor och kvinnor får kunskaper som sina rättigheter, om vikten av utbildning, att lära sig läsa och skriva och mycket annat. För ett år sedan startade Seed en Reflect-grupp i Laxmis by och hon blev inbjuden till ett möte, där socialarbetare pratade om barnäktenskap. Bland annat fick Laxmi veta att barnäktenskap är förbjudet i Nepal och att flickor har rätt att gå färdigt sina utbildningar och bestämma över sina egna kroppar.

– Jag blev chockad. Nu förstår jag att jag hade kunnat fortsätta gå i skolan om jag inte hade gift mig. I gruppen har jag lärt mig att barnäktenskap är förbjudet. Hade jag vetat det tidigare hade jag inte gift mig. Nu har jag berättat för andra unga i byn att de inte ska gifta sig utan fortsätta gå i skolan. Tillsammans har vi i gruppen också lyckats förhindra flera barnäktenskap!

Om Laxmi eller de andra i gruppen får reda på att någon som är under 20 (de legala åldern för giftermål i Nepal) går de hem till familjerna och berättar om att det är olagligt och att det inte är bra att gifta sig tidigt. Om de inte lyckas att övertala familjerna att stoppa giftermålet går de till polisen. I byn där Laxmi bor har det också införts lokala regler som säger att familjer måste betala böter om deras barn ingår äktenskap, och de som är med på bröllopsfesten kan till och med dömas till fängelse.

Laxmi är också fast besluten att inte låta sina barn gifta sig tidigt.

– Det är viktigt med en utbildning. Så därför kommer jag att se till att min dotter går i skolan och får bra jobb innan hon gifter sig.

Relaterat