I Nepal organiserar Fair Trade de allra mest marginaliserade
Dil Bahadurs pappa var keramiker och yrket, liksom familjeföretaget, har gått i arv. Men allt är inte som det var förr. Lerugnarna har blivit elektriska. Borta är den skadliga röken och det omfattande oväsen som störde alla kringboende. Arbetsförhållandena är idag kontrollerade och följer fair trade-principerna. Alla de sju anställda keramikerna, inklusive Dil Bahadurs fru och son, garanteras levnadslön, bra arbetsmiljö och rimliga arbetstider.
Förändringen kom när Dil Bahadur fick kontakt med Fair Trade Group Nepal (FTG). Genom organisationen fick han kunskap om nya metoder och ny teknik, och introducerades till fair trade. IM är en av FTGs viktigaste samarbetspartners och finansiärer. FTG är en paraplyorganisation som knyter ihop alla dessa småskaliga producenter. Ledarskapet hos FTG roterar och just nu leds nätverket av Chitra Bahadur (inget släktskap med Dil).
– Förra året gav FTGs medlemmar sysselsättning till 45 000 personer i Nepal. Fair trade i Nepal påverkar landets ekonomi, och vi garanterar dessutom bra arbetsförhållanden och en verklig levnadslön, säger Chitra stolt.
Hur småskaligt det än kan låta med Dil Bahadurs familjetillverkning av keramik så är det totalt sett alltså minst 45 000 människor som får sin försörjning genom fair trade. Människor som inte far illa på sina jobb. Människor som får utbildning, kunskap och en gemensam starkare röst. Dessa organisationer driver också initiativ som exempelvis kämpar mot sjukdomen lepra, mot diskriminering av människor med funktionsvariationer eller för att förhindra att flickor tas ur skolan och gifts bort i tidiga år. Fair trade når, både i Indien och i Nepal, samhällets allra mest marginaliserade grupper.
IM kan de här frågorna väl sedan länge, och många av FTGs medlemmar är nuvarande eller tidigare samarbetsorganisationer. Här finns bland annat ACP, Kumbeshwar, Mahaguti och Nepal Leprosy Trust.
IMs stora tro på vikten av ett starkt, livskraftigt civilsamhälle, har gjort FTG till en naturlig samarbetspartner. De kombinerar gräsrotsförankring på lokal nivå och möjlighet till politisk påverkan på nationell nivå.
– Våra medlemmar arbetar verkligen tillsammans och delar resurser, råvaror och kunskap. De är specialiserade på sina specifika produkter, och kan därmed erbjuda en kund fler produkter tillsammans än enskilt, säger Chitra Bahadur.
Coronapandemin har förstås påverkat hela fair trade-nätverket negativt. Dil Bahadur med sin keramiktillverkning minns när han fick beskedet på radion.
– Jag satt hemma och hade precis avslutat middagen när jag hörde på radion att en lockdown skulle införas, med start morgonen efter. Vi fick ingen förvarning, ingen chans att förbereda oss.
Nu börjar gradvis ekonomin fungera igen och keramiktillverkningen är igång. Chitra Bahadur på FTGs kontor berättar att försäljningen sjunkit med mer än femtio procent sedan pandemin började.
– Vi planerar ändå framåt, vi ska delta på digitala försäljningsmässor under 2021, bland annat i Tyskland, och försöka nå kunderna med våra produkter igen, säger han.
På egen hand hade de småskaliga producenterna inte kunnat delta på en digital mässa i Tyskland. Men genom effektivt och smart samarbete inom FTG är detta, och mycket annat, möjligt.