IMs Fair Trade partner MESH proudcerar bland mycket annat ICA Malmborgs kassar. Foto Erik Törner/IM

Fair trade skapar möjligheter för marginaliserade människor

8 maj, 2020 | Mobilisering
På World Fair Trade Day vill vi hylla alla hantverkare, odlare och anställda som fortsätter att leverera schysst producerade varor även i kristider. En av dem är Sunita som bor i en leprakoloni i södra Indien och tillverkar produkter för vår partner MESH.

När Sunitas man lämnade henne ensam med deras två små barn hade hon ingen möjlighet att försörja sig. Hon tvingades flytta hem till sina sjuka föräldrar som bor i en leprakoloni i södra Indien. Där gick hon med i ett kvinnokooperativ som syr produkter för IMs partner MESH, en fair trade-organisation som stöttar småskaliga hantverkare runtom i Indien.

– När jag började arbeta fick jag framtidstro och kände att jag kunde stå på egna ben och försörja mig och mina barn. Jag har klarat av att uppfostra mina barn och ge dem en utbildning. Eftersom jag inte hade något stöd från min familj var jag tvungen att arbeta hårt och klara mig själv. Jag är stolt över att jobba här, berättar Sunita.

Rättvisa löner och bra arbetsförhållanden
Genom fair trade får hantverkare möjlighet att arbeta under bra förhållanden, med rättvisa löner, försäkringar och sjukförmåner. Något som är ovanligt på många andra arbetsplatser i Indien.

– Det jag tycker mest om med fair trade är att det skapar möjligheter för marginaliserade människor som aldrig hade kunnat försörja sig annars. När min mamma var yngre jobbade hon också för kvinnokooperativet och det gjorde att hon kunde försörja vår familj – min pappa hade lepra och kunde inte arbeta, berättar Sunita.

Tillverkar munskydd
Coronapandemin har påverkat vardagen för Sunita. Under den totala nedstängningen har Sunita, precis som alla indier, varit helt instängd i sitt hem. De senaste dagarna har hon, och några av hennes kollegor, kunnat gå tillbaka och arbeta i lokalen där alla kooperativets symaskiner finns.

– När vi var hemma kunde vi som har symaskin i huset fortsätta jobba lite grann. Vi fick en beställning på munskydd så vi tillverkade 1 000 skydd för polismyndigheten och 2 000 för en annan myndighet.

Sunita älskar sitt jobb men berättar att hon känner oro inför framtiden.

–  Jag är bekymrad, men jag hoppas att vi kommer kunna fortsätta sälja våra produkter. Jag skulle vilja säga till alla våra kunder att ni måste fortsätta att köpa våra produkter, att inte glömma oss.


Redaktionens kommentar
Fair trade är ett handelssamarbete som bygger på respekt för mänskliga rättigheter och miljö. Inom WFTO,  World Fair Trade Organization, följer alla medlemmar fair trades principer, oavsett om man är producent, importör eller återförsäljare. På så sätt blir hela kedjan rättvis. IM stöttar ett flertal fair trade-producenter med finansiellt stöd och kapacitetsstärkande insatser vilket ger organisationerna möjlighet att växa och utvecklas på ett hållbart sätt. Genom detta skapar IM möjligheter för tiotusentals kvinnor att försörja sig och stärka sin roll i samhället. Resultatet är ett bättre liv för hela familjen eftersom kvinnor nästan alltid sätter familjens bästa före sina egna intressen. Framförallt satsar kvinnor på barnen och deras utbildning.

Vill du lära dig mer om fair trade kan du gå IMs distansutbildning som ges i samarbete med Folkhögskolan Hvilan. Du ansöker här.

IMs arbete med fair trade bidrar bland annat till det Globala målet 1 – Ingen fattigdom och det Globala målet 10 – Minskad ojämlikhet.