Foto: Mesh och Malin Kihlström/IM

Din tygkasse ger utsatta människor jobb

8 dec, 2021 | Resultat
Har du sett våra nya tygkassar med starka kvinnliga förebilder på? Kassarna tillverkas av våra fair trade-partners i Indien och skapar jobb för människor som lever i utsatthet.

Little Flower Leprosy Colony, Bihar, är en liten grupp av vävare med funktionsnedsättningar som ingår i vår partner MESHs nätverk av fair trade-hantverkare i Indien. Little Flower hade byggt upp ett stort lager av bomullstyg, men på grund av pandemin har de inte kunnat få avsättning för den, och hela deras ekonomi var bunden i tygerna. När vi bestämde oss för att ta fram nya tygkassar till vår gåvoshop blev Little Flower en självklar leverantör och äntligen kunde de frigöra kapital till löner och andra kostnader.

Av spilltyget från kassarna sydde hantverkarna upp västar. Foto: MESH

Tygerna skickades, tillsammans med mönster, till Society for Child Development, Delhi, en annan organisation som anställer hantverkare med funktionsnedsättningar och som också ingår i MESHs nätverk.

Där trycktes motiven på tygen och sedan sydde hantverkarna upp kassarna. Hållbarhet och miljötänk är en självklar del av fair trade-konceptet, så för att minimera avfallet togs även resterna från tillverkningen om hand. Alla överblivna tygbitar vävdes till nytt tyg och växtfärgades, och resultatet blev vackra västar!

Du hittar alla kassarna i vår gåvoshop och där kan du också läsa historien bakom de tre kvinnorna som pryder kassarna. Perfekta julklappar till nära och kära som värnar om mänskliga rättigheter och miljö!

Relaterat