Beatriz tragiska öde kan förändra kvinnofientliga abortlagar
El Salvador har sedan 1998 några av världens strängaste och mest kvinnofientliga abortlagar. Den som gör en abort, eller får missfall, riskerar fängelse i tiotals år.
Även vårdpersonal kan dömas. Detta gäller även om det finns strikta medicinska skäl för en avbruten graviditet. Som i fallet med Beatriz.
Interamerikanska domstolen i Costa Rica väntas nu i vår ta upp ärendet om Beatriz.
Fostret skulle inte kunna överleva
Beatriz var en ung fattig kvinna från El Salvadors landsbygd. I mars 2013 uppsökte hon läkare. Hon var då 22 år gammal och gravid med sitt andra barn.
Beatriz första graviditet hade varit svår och barnet hade fötts för tidigt på grund av den autoimmuna sjukdom som Beatriz led av. Läkarna konstaterade att den nya graviditeten inte bara riskerade hennes liv, det var också så att fostret hon bar på var livsodugligt.
Den medicinska rekommendationen var därför att avbryta graviditeten – vilket lagarna satte stopp för.
Beatriz tvingades därför fortsätta sin graviditet trots stort lidande både psykiskt och fysiskt. När hennes fall blev känt för en större allmänhet tog protester fart och efter att civilsamhällesorganisationer, i april 2013, gjort en framställning till det interamerikanska rättssystemet uppmanades El Salvador säkerställa att Beatriz fick göra abort.
Men eftersom läkarna inte fick något klartecken från regeringen vågade de inte utföra proceduren av rädsla för åtal. Så Beatriz lidande fortsatte och hennes kropp bröts ned.
Först i 26:e veckan fick Beatriz göra ett kejsarsnitt. Spädbarnet i hennes mage var som väntat svårt skadat och dog inom några timmar.
Beatriz hämtade sig aldrig varken fysiskt eller psykiskt. Några år senare råkade hon ut för en trafikolycka och eftersom hon redan var försvagad och sjuk så dog hon, 27 år gammal, av en lunginflammation hon fick på sjukhuset.
Hennes femårige son fick tas om hand av släktingar.
Viktig fråga för IM med partners
De hårda abortlagarna i El Salvador har skördat många offer genom åren. IM:s partnerorganisationer kämpar för kvinnorna som drabbats och som avtjänar långa fängelsestraff och bedriver samtidigt påverkansarbete för att få ett slut på domstolarnas makt över kvinnors kroppar.
Interamerikanska människorättskommissionen i Costa Rica (IACHR) anser inte att staten El Salvador följt deras rekommendationer i fallet Beatriz och har därför hänskjutit ärendet till den Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter som i vår väntas ta upp fallet.
IM:s partners Colectiva Feminista och Agrupación Ciudadana har tillsammans med två andra organisationer varit drivande i arbetet för att detta ska ske.
Case Manuela gav staten bakläxa
Häromåret, i slutet av 2021, var våra partnerorganisationer djupt engagerade i ett annat tragiskt abortfall som togs till Interamerikanska domstolen, ”Case Manuela”.
Manuela dömdes för mord efter ett missfall och dog i fängelset när hon inte fick behandling för sin cancer. Interamerikanska domstolen fann där att El Salvadors hårda abortlagstiftning strider mot de mänskliga rättigheterna. Staten fick bakläxa och Manuelas familj tilldömdes skadestånd.
Men än idag råder det osäkerhet om vad domen innebär konkret och hur El Salvador kommer att agera fortsatt.
Abort en mänsklig rättighet
IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård applåderar partnerorganisationernas arbete med fallet Beatriz:
– Kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar går inte att villkora, aborträtten är en mänsklig rättighet. Tyvärr ser vi denna rätt hotas på många håll i världen och El Salvador är sedan många år ett skräckexempel. Så det är mycket glädjande att Interamerikanska domstolen tar upp fallet Beatriz.
Han fortsätter:
– Förhoppningsvis måste El Salvador reformera sina förödande lagar. Och förhoppningsvis kan Beatriz och hennes familj få rättvisa, liksom alla andra drabbade kvinnor.
Fotnot. Vill du också stödja kampen för rättvisa för Beatriz, hennes familj och El Salvadors kvinnor? Skriv under namninsamlingen och läs mer här: http://justiciaparabeatriz.org
Läs här om du vill veta mer om det interamerikanska rättssystemet.