Manifestation för Manuela. Foto: Colectiva Feminista

Staten El Salvador fälls i historisk dom

1 dec, 2021 | Resultat
Igår föll domen i rättsfallet där staten El Salvador ställts till svars för den unga kvinnan Manuelas död. Enligt domslutet strider landets hårda abortlagstiftning mot de mänskliga rättigheterna. "Domen är en seger för alla kvinnor i Centralamerika och en arbetsseger för IM och IMs partnerorganisationer i landet", säger Montserrat Deu Pons, IMs regionchef i Centralamerika.

El Salvador har en av världens hårdaste abortlagstiftningar, där även misstanke om abort kan leda till åtal för mord. Straffet ligger på mellan 30 och 50 år i fängelse. I den historiska domen som föll i Interamerikanska domstolen igår dömdes El Salvador att reformera de riktlinjer som bidrar till att kvinnor misstänkliggörs och kriminaliseras vid missfall. IMs partners Colectiva Feminista och Agrupacíon Ciudadana har varit drivande i processen tillsammans med Center for Reproductive Rights och även IM har varit inblandat genom att tillhandahålla juridisk hjälp.

I domen fastslås också att staten El Salvador är skyldig till den unga kvinnan Manuelas död. Manuela var en fattig och outbildad kvinna, som 2010 avled i fängelse där hon avtjänade ett 30-årigt straff för mord efter ett missfall. Enligt hennes berättelse drabbades hon 2008 av smärtor i magen och förlorade sitt foster när hon gick på toaletten. Hon svimmade och vaknade upp på sjukhus dit hennes familj fört henne. Läkaren misstänkte att hon gjort abort och rapporterade henne till myndigheterna. Efter en bristfällig rättegång dömdes Manuela till fängelse. Två år senare dog Manuela i fängelset på grund av att hon inte fått adekvat behandling för den cancer hon led av.

– De flesta av kvinnorna som åtalas enligt El Salvadors hårda abortlagstiftning är precis som Manuela lågutbildade, bor på landsbygden och saknar inkomster. Lagarna används för att diskriminera och stigmatisera de här kvinnorna. Gårdagens dom är mycket viktig och förhoppningsvis ett litet steg på vägen mot bättre rättigheter för kvinnor, något IM länge jobbat med såväl där som i andra delar av världen, säger IMs generalsekreterare Martin Nihlgård i en kommentar till domen.

I mars 2012 presenterade Colectiva Feminista och Center for Reproductive Rights Manuelas fall för Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter och krävde att staten El Salvador skulle stå till svars för de kränkningar av de mänskliga rättigheterna som Manuela utsatts för. Fallet togs vidare till Interamerikanska domstolen, där domen alltså föll igår.

”Det råder ingen tvekan om att Manuela drabbades av ett missfall […] Sådana situationer kan inte leda till kriminella sanktioner eftersom de är medicinska tillstånd”, står det i domen. Där fastställs också att straffet för mord är ”klart oproportionerligt”.

Domstolen beordrade El Salvador att vidta åtgärder för att förbjuda kriminalisering av kvinnor på grund av misstanke om att de framkallat missfall. Bland annat måste lagstiftningen kring läkarsekretess ändras, så att kvinnor inte riskerar att anges till myndigheterna när de söker vård. Enligt domen måste också nya offentliga riktlinjer antas, där kvinnor garanteras tillgång till hälsovård när de söker hjälp för komplikationer i samband med graviditet. El Salvador dömdes också att betala skadestånd till Manuelas familj.

Exakt vad domen konkret kommer att leda till är i nuläget oklart, men Montserrat Deu Pons som är IMs regionchef i Centralamerika, ser domen som ett bevis på att det kommer att ske förändring:

– Domen är en seger för alla kvinnor i Centralamerika och en arbetsseger för IM och IMs partnerorganisationer Colectiva Feminista och Agrupacíon Ciudadana som har drivit det här fallet ända sedan 2012. Och äntligen kan Manuelas familj få lite upprättelse, liksom alla de kvinnor som drabbats av dessa kvinnofientliga lagar.

Domstolens beslut tillämpas även i Latinamerika och Karibien, vilket gör att utslaget kommer att få betydelse i bland annat Honduras och Nicaragua där det också råder totalförbud för abort i dagsläget.

 

Relaterat