Evelyn Hernández, till höger, efter frikännandet: ”Mardrömmen är över.” Bredvid henne står Teodora del Carmen Vásquez som också suttit fängslad efter ett missfall. Foto: Teodora del Carmen Vásquez/IM

Evelyn Hernández i El Salvador frikänd: ”Mardrömmen är över!”

27 aug, 2019 | Okategoriserat
Den 19 augusti kom det glädjande beskedet att Evelyn Hernández, som bara arton år gammal dömdes till 30 års fängelse efter ett missfall, blivit frikänd.

Evelyn Hernández hann sitta i fängelse i nästan tre år innan hon släpptes i väntan på att hennes fall skulle omprövas. Då yrkade åklagaren istället på hela 40 år för mord! Utfallet var länge osäkert men Hernández blev till sist frikänd efter att försvaret uppvisat bevis, bland annat från obduktionsläkaren, som stödde hennes berättelse.

Evelyn Hernández blev gravid efter en våldtäkt. Hon märkte inte själv att hon var gravid och månaderna gick. Under ett toalettbesök födde hon, utan att själv förstå det, ett dödfött barn. Hon svimmade av och fördes blödande till sjukhus där läkarna såg att hon varit gravid och anmälde henne.

I El Salvador är abort totalförbjudet. Evelyn Hernández anklagades för mord och dömdes till 30 års fängelse.

Beslutet inger hopp för andra kvinnor

IM arbetar med kvinnors rättigheter och abortfrågan på flera olika nivåer i El Salvador, genom partnerorganisationerna Colectiva FeministaFespad och TNT. Tillsammans med dem bedriver IM påverkansarbete för att förändra lagarna. Vi stöttar också drabbade kvinnor både praktiskt och juridiskt.

Kristina Jannerbo, IMs regionchef i Centralamerika, som följt processen med Evelyn på nära håll, var känslosam efter frikännandet:

– Mina ögon tåras! Det här ger hopp till andra kvinnor som vi kämpar för och som blivit oskyldigt dömda efter att ha fått missfall!

– Våra partners arbete har varit helt avgörande för att Evelyn blivit frikänd, och speciellt viktigt är de feministiska organisationernas kamp för rättvisa och upprättelse. De har drivit den juridiska processen, de har stöttat Evelyn i fängelset och kommer att stödja henne nu när hon är fri!

Diskrimineras trots frikännande

En som erfarit hur det känns att sitta fängslad i flera år, också anklagad för mord efter ett missfall, är Maria Teresa Rivera. Hon lever idag i exil i Sverige, bland annat tack vare IM.

– Jag har varit väldigt nervös för Evelyns skull och är jätteglad nu. Men det är svårt även efter att man lämnat fängelset. Man har inget jobb, ingenting. Och man blir diskriminerad även om man blivit frikänd.

En annan kvinna med liknande historia är Teodora del Carmen Vásquez:

– Jag är så lycklig! Evelyn är fri. Det viktigaste i vår kamp är att vi blir trodda på. Att människor i andra delar av världen tror på att vi är oskyldiga och stödjer vår kamp.

Evelyn Hernández, idag 21 år, säger efter den friande domen: ”Min mardröm är över!”

IM med partnerorganisationer fortsätter arbetet för rättvisa för de dömda kvinnorna liksom arbetet för kvinnors rätt till sina egna kroppar och kvinnors rätt till abort. Idag finns minst femton andra kvinnor i El Salvador som dömts till långa fängelsestraff på grund av missfall. Men mörkertalet är ännu större.


Redaktionens kommentar:
Sedan artikeln skrevs har friandet av Evelyn Hernández överklagats, så kampen för Evelyn fortsätter.

Som givare är du med och bidrar till att förändra situationen för kvinnorna i El Salvador. Sedan 1998 råder totalförbud mot abort i landet och en kvinna som avbryter sin graviditet eller får missfall kan dömas för mord och få upp till 40 års fängelse. IM bedriver, tillsammans med samarbetspartners, påverkansarbete för att åstadkomma förändring i lagstiftningen och för att stötta de kvinnor som idag sitter fängslade. IM arbetar även med frågan i Guatemala där en lag om att kriminalisera abort och missfall väntar på godkännande i kongressen.

IMs arbete för de kvinnor som sitter fängslade i El Salvador bidrar till det Globala målet 16 – Fredliga och inkluderande samhällen. Alla ska vara lika inför lagen, ha lika tillgång till rättvisa och ha möjligheten att påverka de beslut som fattas.