Aisha med dottern Zakia. Foto: Ola Richardsson/IM

Att gifta sig var en väg ut ur det allra värsta

29 sep, 2022 | Mobilisering, Mobilisering
Aisha blev gravid när hon var 16. På grund av fattigdom.

Killen hade varit i Sydafrika och tjänat lite pengar. Han kom hem till Malawi, uppvaktade Aisha och lovade att han skulle hjälpa henne.

I Aishas situation räckte det. Familjen hade svårt att ha råd med mat för dagen och att betala skolavgifter för Aisha och hennes syskon. Att gifta sig var en väg ut ur det allra värsta.

Hon gav med sig.

De blev ett par.

Och Aisha blev gravid.

Hemma hos Aisha Time i byn Namabwi, nära Malawisjön, är den rödbruna marken torr. Tvätten hänger på tork över en lina och några vattenhinkar står och väntar på att någon ska gå och fylla på dem i brunnen, två kilometer bort.

– Han började gå till andra flickor, berättar Aisha.

– Idag har jag ingen kontakt med honom.

Tillbaka i skolan

När dottern Zakia föddes kunde hon inte gå kvar i skolan. Hon var borta i ett år, men nu är hon tillbaka igen, tack vare IM:s samarbetsorganisation Centre for Youth Empowerment and Civic Education (CYECE).

– Jag tänkte att allt var kört, att nu var det detta som gällde resten av livet. Men CYECE övertygade mig att det gick att komma tillbaka till skolan. De hjälper till med skolavgiften, böcker och skolavgiften.

Aisha är yngst av fem systrar. Ingen av de fyra andra har gått mer än grundskolan och de jagar på henne.

– De vill inte att jag gör samma misstag.

Nu går Aisha sista året i grundskolan. Och hoppas få möjlighet att fortsätta i vidare studier. Hon vill studera lantbruk. För sin egen odling och för att kunna stötta andra i att få ut mer av den magra jorden.

– Det är så skönt i skolan, jag lär mig saker och det får mig att tänka på annat en stund. Och om jag lyckas kommer jag att kunna få ett jobb så att jag kan försörja mig själv och min dotter. Jag vill att hon ska få en bra framtid, och att hon inte ska behöva vara med om det jag har gått igenom.

Relaterat