IM kämpade för Teodora och idag kämpar Teodora och IM för andra som sitter i fängelse på grund av de brutala abortlagarna. Foto: Erik Törner/IM

Abortlagar fick Teodora fälld för mord, nu kämpar hon för andra

Teodora tvingades föda ensam och barnet var dödfött. Då anklagades hon för mord. IM kämpar sedan länge för att förändra de absurda abortlagarna i El Salvador.

Tänk dig att du är gravid och på ditt jobb. Du är ensam och långt från närmsta sjukhus. Plötsligt sätter din förlossning igång. Du ringer desperat efter ambulans, men den dröjer och dröjer. Till slut tvingas du föda ditt barn själv. Du svimmar av smärta under tiden, och barnet som kommer ut lever inte.

När du väl tagits till sjukhus, där du nästan förblöder, kommer nästa chock. Du blir anklagad för mord på ditt eget barn. Och vid en summarisk rättegång döms du till 30 års fängelse.

Ja, allt detta låter kanske osannolikt men det är bister verklighet. Just det här hände Teodora del Carmen Vasquez.

Just sådant här händer andra kvinnor i El Salvador, landet med världens hårdaste abortlagar. Där kan den som fått missfall, fött ett dött barn eller gjort en abort få fängelsestraff på uppemot 50 år.

Som månadsgivare är du med och förändrar

Så här får det inte gå till tänker kanske du.

Nej, det tycker inte IM heller. När du stöttar IM, stöttar du också kvinnor som Teodora. Som givare bidrar du till att förändra situationen för kvinnor i El Salvador, både de i och utanför fängelset.

Våra partnerorganisationer stöttar kvinnor som dömts, erbjuder hjälp både i fängelset och efter frigivning. Även långsiktiga insatser görs, påverkansarbete, för att se till att abortlagarna ändras.

Tanken på sonen höll henne stark

Medan Teodora försökte överleva dag för dag på ett överfullt fängelse, och levde på hoppet om att få återse sin fyraårige son, så kämpade många för henne.

För när sådant här händer är det viktigt att det finns människor och organisationer som orkar se, kämpa, stödja, uppmärksamma och försöka förändra.

IM är en sådan organisation. I 85 år har vi agerat mot orättvisor världen över.

För IM är det oacceptabelt att kvinnor straffas för att de drabbas av missfall, föder döda barn eller väljer att göra abort.

För IM är det oacceptabelt att kvinnor inte får bestämma över sin egen kropp.

Vårt arbete ger resultat

Vi kämpar för jämlikhet, bekämpar fattigdom och stärker kvinnor över hela världen. Och vi vet att det ger resultat. Som i Teodoras fall. Hon kom ut ur fängelset till slut, efter tio långa år, och nu kämpar hon för sina medsystrar, de som är kvar i fängelset, tillsammans med IM.

Just nu driver IM ett fall, Case Beatriz, i Interamerikanska domstolen i Costa Rica. Beatriz dog i förtid efter att hon förvägrats abort av salvadoranska staten. Detta trots att läkare förordade det på grund av att hennes foster var livsodugligt och på grund av att Beatriz riskerade att dö av graviditeten. (Läs mer här.)

Du kan också kämpa för dessa kvinnor!

När du ger ett bidrag till IM, litet eller stort, är du alltid med och förändrar. Framför allt för kvinnor. Men i förlängningen för hela samhällen.

Tillsammans skapar vi en mer medmänsklig värld.

Relaterat