Vernon (trea från vänster) och hans kollegor på inspelning. Foto: Tinotenda Chikunya

Vernon skapar hopp för andra

Vernon Tukuta i Zimbabwe föddes med osteogenesis imperfecta, medfödd benskörhet, som gör att hela skelettet försvagas. Ända sedan han var liten har han drömt om att jobba som programledare inom media. Idag är han 25 år och har många gånger sökt till olika radio- och tv-stationer, men hans funktionsnedsättning har alltid varit ett hinder i arbetsgivarnas ögon.

– Jag har varit på många uttagningar, men varje gång har jag fått höra att de inte kan ge mig jobbet för att arbetsplatsen inte har varit anpassad för min rullstol, berättar Vernon.

De första gångerna kom avslagen som en chock för Vernon som växt upp i ett stöttande hem där han fått lära sig att allting är möjligt. Efter hand tappade han tron på sig själv och började ge upp sin dröm. I juni förra året såg han en annons för en uttagning till ett tv-program som produceras av IMs partner Deaf Zimbabwe Trust (DZT), en organisation som arbetar för rättigheter för barn och ungdomar med funktionsvariationer. De sökte unga programledare med funktionsvariationer till ett ungdomsprogram som tar upp ämnen som könsbaserat våld, drogmissbruk och utbildning för alla.

– Jag bestämde mig för att söka eftersom det var första gången jag såg ett jobb som var specifikt riktat till personer med funktionsvariationer, berättar Vernon.

Till sin stora glädje fick han jobbet som en av två programledare för tv-showen ”Empowered for Self Advocacy TV”. Jobbet gav Vernon självförtroendet tillbaka och han ser nu att han själv har blivit en förebild för andra.

– När jag växte upp såg jag nästan aldrig personer med funktionsvariationer i inflytelserika positioner i samhället. Möjligheten som DZT gav mig har inte bara förändrat mitt liv utan det ger också hopp till andra barn och ungdomar med funktionsvariationer. Det är fantastiskt att tänka att medan jag förverkligar min dröm så är jag en förebild för unga människor. Jag visar att en funktionsvariation inte begränsar mig, säger Vernon.

Text: Tinotenda Chikunya
Översättning och bearbetning: Malin Kihlström

Relaterat