Foto: Samuel Chibaya

Tvingades gifta sig – bara 15 år gammal

20 sep, 2021 | Mobilisering, Mobilisering
Belinda Phiri var en ung flicka i Malawi med stora drömmar och hela livet framför sig. Men bara 15 år gammal raserades allt. Utan kunskap om preventivmedel eller om hur kroppen fungerar ledde en tonårsförälskelse med en äldre kille till en graviditet.

– När mina föräldrar upptäckte att jag var gravid blev de rasande. De skrek på mig och sa att jag måste gifta mig killen som gjort mig gravid. En kväll kom min morbror och drog mig ut ur mina föräldrar hus och bort till huset där killen bodde, berättar Belinda.

Samma kväll tvingades Belinda in i giftermål mot sin vilja.

Livet blev ett helvete för Belinda. Hennes man visade sig vara en alkoholist som började misshandla henne. Många kvällar fick hon gå och lägga sig utan att ha ätit en bit mat på hela dagen. Hon tvingades även att hoppa av skolan som hon älskade.

Misshandlades när hon ville tillbaka

Tyvärr är Belindas historia långt ifrån unik. Varannan minut tvingas en ung flicka att gifta sig någonstans i världen. Till följd av fattigdomen som följer i coronapandemins spår ökar just nu barnäktenskapen i världen. En bortgift flicka är en mun mindre att mätta, och den lilla hemgiften som kan komma med ett giftermål gör att familjen kan sätta ett annat barn (oftast en pojke) i skola.

En lokal IM-stödd kvinnogrupp fick kännedom om vad som hade hänt Belinda och tog kontakt med hennes föräldrar för att berätta om hur skadliga barnäktenskap är, men de blev bortjagade.

Gruppens medlemmar gav sig inte utan kontaktade Belinda och började prata med henne om att komma tillbaka till skolan. Hon ville inget hellre och försökte övertala sin man. Han blev så arg att han misshandlade henne med en järnstång. Belinda flydde då och fick hjälp av kvinnogruppen att ta sig ur äktenskapet.

Har hjälpt åtta flickor ur barnäktenskap

Idag är Belinda tillbaka i skolan och hon och hennes son bor med tre klasskamrater i ett litet hus som de hyr i utkanten av byn. Hon fick inte komma tillbaka till sina föräldrar och hennes före detta man betalar inget underhåll för sonen och har brutit all kontakt med henne.

– Vi kämpar för att få ihop till hyra och skolavgifter, säger Belinda. Vi får stöd från IMs partnerorganisation Wolrec. Skolavgifter för ett år kostar MWK 12,500 (140 kronor), berättar Belinda.

Flicka i Malawi med skrivbok

Belinda Phiri går idag i skolan igen.
Foto: Sam Chibaya

Belinda är ordförande i skolans flickklubb som drivs av Wolrec och hon använder sin fritid till att arbeta för att få flickor att lämna barnäktenskap och komma tillbaka till skolan.

– Jag berättar min historia och får flickor att inse att det är möjligt att ta sig ur ett tvångsäktenskap och att det går att komma tillbaka till skolan efter en graviditet. Jag har hjälpt till att upplösa åtta barnäktenskap under det här året, berättar Belinda.

Belinda drömmer om att bli polis i framtiden för att professionellt kunna arbeta med att bekämpa barnäktenskap.

– Varje gång jag ser poliser i uniform, klappar mitt hjärta extra hårt. Jag hoppas att en dag få bära en uniform själv, säger Belinda och ler.

Text: Samuel Chibaya och Malin Kihlström


Coronapandemin har förvärrat en redan svår situation för flickor världen över.  Skolstängningar, ökad fattigdom och att föräldrar dör på grund av coronan ökar risken för  barnäktenskap för de allra mest utsatta flickorna. En rapport från Unicef visar att 10 miljoner fler flickor än tidigare riskerar att hamna i tidiga äktenskap. Restriktionerna har också gjort det svårare för flickor att få tillgång till vård och stöd som skyddar mot barnäktenskap, oönskade graviditeter och könsbaserat våld.
Källa: Unicefs rapport ”Covid-19: A threat to progress against child marriage”.

Här kan du läsa mer om hur IM arbetar mot barnäktenskap.

Vill du bidra till det här arbetet? Bli månadsgivare idag.

Relaterat