Rättegången som kan ge rättvisa i fallet Beatriz började den 22 mars, i Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter i Costa Rica. Domslutet väntas dock dröja flera månader.

Rättegången om Case Beatriz har börjat

Det enda Beatriz ville var att få leva. I veckan togs hennes fall äntligen upp i Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter. Detta efter tio års kamp, där IM:s partnerorganisationer hela tiden varit drivande. En fällande dom mot El Salvador kan förändra abortlagarna i hela Latinamerika.

De extrema abortlagarna i El Salvador har bland annat lett till att kvinnor döms till 30-40-åriga fängelsestraff för mord, efter att ha fått missfall. Ofta är det unga och fattiga kvinnor på landsbygden som drabbats.

Fallet med Beatriz, som var en ung salvadoransk kvinna, anses speciellt då det på många sätt tydliggör de absurda abortlagarna:

  • Beatriz, 22 år, riskerade att dö, eftersom graviditeten förvärrade den autoimmuna sjukdom hon led av. Hon fick ändå inte göra abort.
  • Läkarnas medicinska bedömning var att en abort var nödvändig. Hon fick ändå inte göra abort.
  • Fostret var livsodugligt och saknade riktigt huvud och hjärna. Beatriz fick ändå inte göra abort.
  • Beatriz hade redan ett barn, som behövde sin mamma och riskerade att bli föräldralös om Beatriz dog. Hon fick ändå inte göra abort.
  • Beatriz tog strid och vände sig till Högsta domstolen i El Salvador 2013. Men hon fick ändå inte göra en abort.

Barnet dog inom några timmar

Först efter 81 dagar fick hon göra ett kejsarsnitt. Barnet dog inom några timmar. Beatriz var vid det laget så försvagad att hon aldrig hämtade sig, varken fysiskt eller psykiskt.

Beatriz dog 2017, knappt 27 år gammal. Hon hade då åkt in på sjukhus efter en smärre trafikolycka, och där fick hon en lunginflammation som hennes sköra kropp inte klarade av.

Beatriz familj tar nu strid mot staten El Salvador, för att den förnekade henne rätten att göra abort och därmed riskerade hennes liv (och försämrade och förkortade det).

Rättegången har följts med stort intresse av många, många, inte bara i Latinamerika, just för att utslaget kan bli prejudicerande.

”Ett fönster av hopp”

Sara García från IM:s partnerorganisationer Agrupación Ciudadana por la despenalización del Aborto och Colectiva Feminista berättar att de träffade Beatriz redan för tio år sedan, och att läget då var väldigt svårt för Beatriz.

– Det var där vår kamp började. Vi pratar om en kvinna som vågade kämpa för rätten att leva, och en kvinna som vågade fördöma och utmana det patriarkala juridiska systemet.

Sara García säger också:

– Det här fallet och all kamp runt det äger också rum i en kontext där det demokratiska utrymmet minskar. Fallet Beatriz är för oss därför ett fönster av hopp.

Protester under sång och dans

Under rättegången har hon och andra kvinnor demonstrerat för kvinnors rättigheter utanför domstolen, och trots att ämnet är allvarligt har deras manifestationer präglats av sammanhållning, musik, dans och glädje.

IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård applåderar partnerorganisationernas uthålliga arbete med fallet Beatriz.

– Förhoppningsvis måste El Salvador reformera sina förödande lagar. Och förhoppningsvis kan Beatriz och hennes familj få rättvisa, liksom alla andra drabbade kvinnor, säger han.

Domstolen väntas fatta beslut i fallet först i slutet av året.

Fotnot. Vill du också stödja kampen för rättvisa för Beatriz, hennes familj och El Salvadors kvinnor? Skriv under namninsamlingen och läs mer här: http://justiciaparabeatriz.org eller sök på #JusticiaParaBeatriz

Läs här om du vill veta mer om det interamerikanska rättssystemet.

Relaterat