Överlevde 11 000 volt genom kroppen
En solig dag i Hubli, Indien, arbetade den då 18-åriga Vijaymala Bulbule som vanligt i hemmet som hon delade med sin make och hans föräldrar. Hennes svärmor, som var sängbunden, bad henne sätta igång teven. Vijaymala, som diskade och var blöt om händerna gick fram och rättade till tv-antennen. Samtidigt kom hon i kontakt med en elledning som hängde lös i rummet. Tusentals volt gick genom hennes kropp och genom antennen, och den elektriska chocken stoppade hennes hjärta. Hennes livlösa kropp föll ihop men som tur var startade hennes hjärta igen när hon slog i golvet.
Viyamala brändes så illa att doktorerna var tvungna att amputera fingrarna på ena handen. Hon var tvungen att stanna flera månader på sjukhuset och fick sedan genomgå två månaders rehabilitering.
Oförmögen att ta hand om hushållet kände Viyamala att hon blev en belastning för sin familj. 1998 kom hon till ett rehabiliteringscenter som drivs av Hubli, en organisation som arbetar med att rehabilitera människor med skador och funktionsnedsättningar. Hubli ingår i fair trade-gruppen MESH som är partner till IM. Rehabiliteringscentret erbjuder bland annat utbildningar inom sömnad, mönstertryck, pappershantverk och träsnideri.
Vijamala lärde sig snabbt att sy väskor och dockor och blev snart en av de bästa sömmerskorna på Hubli. Arbetet gav henne en stabil inkomst.
– Olyckan förändrade mig i grunden. Den gjorde mig starkare både mentalt och fysiskt. Jag tror inte att jag hade kommit dit jag är idag om det inte varit för olyckan. Nu är jag självständig och har kunnat köpa mig ett eget hus. Jag har såklart fysiska begränsningar. Skadan är skedd och den går inte att göra ogjord. Men jag är tacksam för att jag överlevde och för att jag har ett bra liv idag.
———–
Fair trade är ett handelssamarbete som bygger på respekt för mänskliga rättigheter och miljö. Inom WFTO, World Fair Trade Organization, följer alla medlemmar fair trade-principerna, oavsett om man är producent, importör eller återförsäljare. På så sätt blir hela kedjan rättvis. IM stöttar ett flertal fair trade-producenter med finansiellt stöd och kapacitetsstärkande insatser vilket ger organisationerna möjlighet att växa och utvecklas på ett hållbart sätt. Genom detta skapar IM möjligheter för tiotusentals kvinnor och människor med funktionsnedsättningar att försörja sig och stärka sin roll i samhället.