Alok får hemundervisning. Foto: Kiran

Mot alla odds – till slut fick Alok gå i skolan

7 dec, 2020 | Mobilisering, Mobilisering
När hans mamma gick bort kändes en redan ansträngd situation än mer hopplös för Alok, som ända sedan tidig ålder haft fysiologiska problem. Han har en CP-skada, har svårt att röra sig, kan inte gå och inte stå. Och han kunde inte gå i skolan. Livet hemma med pappan och de tre syskonen var svårt och isolerat.

Genom att köpa ett Utbildningspaket hjälper du barn som Alok att få sin rätt till skolgång uppfylld. För i Indien och på andra platser arbetar IM på många olika sätt för att fler särskilt utsatta barn ska få skolgång. För Alok kom förändringen ifrån IMs lokala partnerorganisation Kiran.

Habilitering och hemundervisning

Alok bor i en by utanför Varanasi, eller Benares som Indiens heliga stad också kallas. Där uppmärksammades Kiran på hans situation för snart fem år sedan. Arbetet inleddes för att ge honom habilitering – och möjlighet att få skolgång. Familjen fick också råd och stöd för att kunna ge bättre omsorg och utbildning i hemmet.

Nu har Alok regelbunden sjukgymnastik och pedagogisk hjälp hemma. Han har fullgjort upp till klass fem genom hemundervisning. Och kanske viktigast av allt – han har idag ett aktivt, socialt liv och deltar i aktiviteter och grupper med andra barn. Han kan röra sig bättre och har mindre smärtor. Många hinder har försvunnit eller minskat. Allt detta var otänkbart innan han fick kontakt med Kiran.

Alok själv mår mycket bättre, förstås, men även hans pappa och hela familjen har fått det bättre tack vare alla insatser och kontakter med Kiran.

Många fler behöver stöd

Det finns tusentals och åter tusentals barn som ännu lever utan den typ av stöd som IM och Kiran har gett Alok. För varje Utbildningspaket du köper kan vi nå fler och ge skolgång, värdighet och livskvalitet åt fler. För det handlar inte bara om skolgång, för det mesta innebär en sån här insats, precis som i Aloks fall, att livskvaliteten höjs, att de sociala kontakterna och sammanhangen ökar och att livssituationen bättre och enklare för hela familjen.

Relaterat