Annie Kaunda (t.h.) tog sin dotter ur barnäktenskap. Foto: NGOCC

Barnrättspaketet gav Annie möjlighet att rädda sin dotter

16 nov, 2020 | Mobilisering, Mobilisering
Djup fattigdom tvingade Annie Kaunda i Zambia att bryta mot lagen och gifta bort sin dotter. Berättelsen är tyvärr långt ifrån unik och hundratusentals barn världen över tvingas varje år ingå äktenskap. När du köper ett Barnrättspaket i vår gåvoshop är du med och bekämpar barnäktenskap tillsammans med IM.

– Vi var så fattiga och min enda tanke var att gifta bort mina döttrar, berättar Annie Kaunda. På så sätt skulle de kunna få tillräckligt med mat och vi skulle få inkomster i form av hemgifter.

Hon och hennes man och deras fem barn bor i Lupososhidistriktet i norra Zambia. 2018 tvingades familjen gifta bort sin knappt 15-åriga dotter till en man i byn. Detta är tyvärr vanligt förekommande i Zambia, trots att barnäktenskap är förbjudet enligt lag. Huvudorsaken till barnäktenskap är, precis som för Annie och hennes familj, fattigdom. Ungdomsgraviditeter till följd av okunskap kring sin egen kropp och avsaknad av preventivmedel är också en anledning till att flickor ingår i tidiga äktenskap.

Kampanjar mot barnäktenskap

IM arbetar tillsammans med en organisation i Zambia som heter Non-Governmental Gender Organisations’ Coordinating Council (NGOCC). Tillsammans bedriver vi kampanjer för att avskaffa barnäktenskap. När företrädare för NGOCC hörde talas om att Annie hade gift bort sin dotter sökte de därför upp Annie.

– De sa till mig att om jag inte tog min dotter ur äktenskapet skulle de ta mig till byns ledare. Genom NGOCCs arbete har han blivit en förkämpe i kampen mot barnäktenskap och om han fick veta att jag gift bort min dotter skulle det bli påföljder för mig och dotterns makes familj, berättar Annie.

Trots protester från dotterns man och hans familj kunde Annies dotter lämna äktenskapet, flytta hem och komma tillbaka till skolan efter tre månader. Men fattigdomen var fortfarande ett problem. För att förhindra att flickor tvingas tillbaka in i äktenskap driver NGOCC därför en verksamhet för att stärka kvinnorna i byarna ekonomiskt.

Startade sparlånegrupp

Med stöd av NGOCC och IM startade Annie och 22 andra kvinnor i byn en sparlånegrupp där de sparar pengar i en gemensam pott som de sedan kan låna ur mot en låg ränta. Räntan går in i den gemensamma potten som på så sätt växer.

– Jag använde pengarna som jag lånade till att gå med i ett kooperativ och köpa gödningsmedel för att utöka min jordnötsodling. Jag startade också en liten rörelse där jag säljer grönsaker, berättar Annie.

Jordnötter är basföda i Zambia och i år har Annie fått en så stor skörd att det både räcker till mat för familjen och att sälja. Annie har nu råd att skicka alla sina barn till skolan och ingen av döttrarna riskerar längre att giftas bort.

Relaterat