Eunice Chibwe i skolsalen i Mulala-skolan. Foto: NGOCC

”Jag vill jobba med att informera andra så att de inte hamnar i min situation.”

8 feb, 2021 | Mobilisering
Fattigdom, utsatthet och brist på utbildning är de största anledningarna till förekomsten av barnäktenskap och tidiga graviditeter. Eunice Chibwe i Zambia var bara 14 år gammal när hon blev gravid och tvingades hoppa av skolan. ”Jag tänkte att mitt liv var slut”, berättar hon. Men ett möte med organisationen NGOCC gjorde att hennes historia fick en ny vändning, och idag drömmer hon om att utbilda andra unga flickor.

Tänk dig att vara ett barn och plötsligt upptäcka att du själv bär ett barn i magen. Kanske vet du inte hur kroppen fungerar. Kanske har du inte ens tänkt på att dina menstruationer uteblir månad efter månad. Kanske är du livrädd för vad dina föräldrar ska säga. Det var så det var för Eunice Chibwe i Zambia. Hon var bara 14 år när hon blev gravid med sin pojkvän. Precis som så många andra flickor i landet saknade hon helt och hållet kunskap om sexualitet och preventivmedel och om hur kroppen fungerar.

Den fattigdom som råder i landet är en av de främsta orsakerna till att flickor lever i stor utsatthet. Många flickor får inte gå i skolan överhuvudtaget och risken för att giftas bort i tidig ålder är överhängande eftersom det innebär en mun mindre att mätta i familjen. I många samhällen i Zambia är det också tabu att prata om sexualitet och preventivmedel. Varken skola eller föräldrar ger barn och ungdomar tillräckliga kunskaper. Ett resultat av allt detta är många tidiga graviditeter, som ofta slutar i skador eller till och med dödsfall för flickorna. Den generella uppfattningen är att flickor som blivit gravida ska sluta skolan och fokusera på äktenskap.

Förlorade barnet

Så var det även för Eunice, som när hon upptäckte att hon var gravid, tvingades hoppa av skolan efter att precis ha slutat sjunde klass med goda betyg. Trots att hon i ett sent skede av graviditeten förlorade barnet och tvingades föda fram ett dött foster, lät hennes föräldrar henne inte komma tillbaka till skolan.

– Jag ville börja studera igen, men mina föräldrar sa att de inte ville slösa bort sina pengar på mina skolavgifter eftersom jag blivit gravid. Jag blev väldigt ledsen och tänkte att mitt liv var slut. Jag trodde inte att det fanns någon annan utväg än att gifta mig och bli gravid igen, berättar Eunice.

Utbildning bryter cirkeln av fattigdom

IM arbetar i Zambia för att stärka flickors och unga kvinnors möjligheter att kunna ta del av sina rättigheter, som att gå i skola och få kunskap rörande sexuell och reproduktiv hälsa. Det är ett sätt att bryta den onda cirkel av fattigdom och utsatthet som råder. En av de organisationer som vi arbetar tillsammans med heter NGOCC. De bedriver sin verksamhet genom bykommittéer och en sådan finns i den by där Eunice bor. En representant från NGOCC träffade Eunice och undrade varför hon inte var i skolan.

– När jag berättat min historia, och sa att jag ville tillbaka till skolan, sa de att de skulle ta upp saken med mina föräldrar, de lokala myndigheterna och med skolan, berättar Eunice.

NGOCC ordnade ett möte med rektorn på Mulala-skolan där Eunice gått tidigare och begärde att hon skulle få börja skolan igen. Rektorn och föräldrarna gick med på detta och Eunice skrevs in i åttonde klass.

– Skolorna öppnade i juni efter att ha varit stängda i över en månad på grund av coronapandemin. Jag är så glad över att vara tillbaka och jag arbetar hårt för att få bra betyg. Jag är så tacksam för att NGOCC och IM stöttade mig och gjorde det möjligt för mig att komma tillbaka till skolan. Nu vill jag jobba med att informera andra unga flickor om riskerna med tidiga graviditeter, så att det inte hamnar i min situation, säger Eunice.


Vill du bidra till vårt arbete mot tidiga graviditeter och barnäktenskap? Swisha valfritt belopp till 900 70 63 och var med. Tack!

Relaterat