Moné Ukonu från IM Young menade att rasismen normaliserats i sociala medier, vilket påverkar i vanliga livet. Aygül Kabaca modererade.

IM Young höll digitalt samtal om antirasism i Europa

22 mar, 2023 | Okategoriserat
EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke var en av gästerna när IM Young på tisdagskvällen diskuterade antirasism i Europa under ett webbinarium. Tillsammans med representanter från IM:s partner Stan i Ukraina, och Julia Bergman och Moné Ukonu från IM Young diskuterades hur ungdomar kan engagera sig i frågan.

Samtalet kom att handla mycket om hur ungdomar ser rasismen för vad den är i Europa – ett strukturellt problem som drabbar redan utsatta grupper. Julia Bergman påpekade att många vuxna förstår problemet men inte visar någon ambition att göra något åt det. Alice Bah Kuhnke delade Julias beskrivning av att det finns en utbredd ovilja bland politiker i Europaparlamentet, och i Sverige, att ens erkänna att rasism är ett problem.

– Det sägs ofta att rasism är något som finns någon annanstans men inte här i Sverige, förklarade Alice.

Slava Minkin och Yuliya Lyubuch som representerade ungdomsorganisationen Stan påpekade även att rasism och diskriminering inte är något som har upphört i Ukraina bara för att landet ligger i krig – tvärtom är risken större att påhopp blir grövre när fokus är på kriget.

Uppmaningen som publiken på sammanlagt över 80 personer fick med sig var att organisera sig och hitta nätverk. Representanterna från IM Young påpekade att många unga i Sverige har svårt att relatera till frågor som rör EU, även om dessa berör en stor del av det som sker i Sverige. Därför får dagens ungdomar inte vara passiva inför möjligheten att kunna göra exempelvis nästa val till Europaparlamentet till ett val som handlar om antirasism.

 

Du kan se det inspelade samtalet här.

im-young-holl-digitalt-samtal-om-antirasism-i-europa

Relaterat