Winston Cotgreave omgiven av andra deltagare i IM Young. Foto: Erik Törner/IM

Ungdomar skapar sin framtid

17 jun, 2021 | Mobilisering
Framtiden tillhör de unga. Detta är något IM vill ta vara på genom att göra det enklare för ungdomar att engagera sig i civilsamhället. Projektet IM Young ger ungdomar möjlighet att ta makten över sin egen tillvaro och vara med och skapa den framtid de vill se.

Zuraiya Boularbah brinner av passion när hon berättar om projektet IM Young som hon driver tillsammans med Andrea Nyberg. Fast driver är kanske fel ord. Det är ungdomarna som är ambassadörer i projektet som håller i taktpinnen.

– Vår roll är att ge ungdomarna verktyg att utforska och mötas. De bestämmer själva teman och innehåll, förklarar Zuraiya Boularbah.

IM Young startade hösten 2020 med finansiering av Myndigheten för Civilsamhälle och Ungdomsfrågor (MUCF). Initialt påbörjades ett arbete med att rekrytera deltagare, och intresset blev stort. Idag träffas ett dussin ungdomar varje vecka för att på fördjupa sig i demokratifrågor och lära sig mer om civilsamhället, inte bara i Sverige utan även internationellt.

– För ett tag sedan hade ungdomarna en digital träff med Young Women’s Network (YWN) i Zambia. YWN, som är en del av IMs samarbetspartner NGOCC, berättade om sitt arbete för att motverka barnäktenskap och det märktes hur inspirerade ungdomarna här blev av deras engagemang, säger Zuraiya Boularbah.

Och engagerade blev de. Så pass att en av dem, Winston Cotgreave, beslutade sig för att starta en insamling till förmån för YWN – där han ska cykla genom Sverige.

– Jag ville kombinera en dröm om att cykla långa distanser med att samla in pengar för YWN. Planen är att i sommar cykla tio dagar för att stödja dem i deras kamp mot barnäktenskap, berättar han.

Winston Cotgreave känner att projektet har gett honom verktyg och kunskap om hur han kan göra samhällsnytta. Det har även öppnat upp ögonen för hur han som ung kan vara en aktiv del i civilsamhället.

– Det som lockade med IM Young var den uppmuntran till fritt tänkande som vi ambassadörer får. Jag fått erfarenheter som jag kommer att ha med mig resten av livet.

ungdomar-skapar-sin-framtid