Yasmine Olsson är en av aktivisterna som engagerar sig i IM Young & Strong. Foto: Anton Eriksson

”Vi unga har viktiga perspektiv att bidra med.”

12 jul, 2022 | Okategoriserat
För att stärka unga att engagera sig i frågor som de själva tycker är viktiga startade IM projektet IM Young som senare fick tillägget ”& Strong”. Här träffas ungdomar på sina egna villkor och stärker sina ledarskapsförmågor.

Den bärande idén bakom projektet IM Young & Strong är att ge ungdomar ett forum där de kan engagera sig i civilsamhället och lyfta frågor och problem som de tycker är viktiga. Under de dryga två år som projektet har pågått har deltagarna – eller aktivisterna som de hellre kallar sig – undersökt ämnen som ligger nära deras vardag och några av dem har även tagit plats i civilsamhällets beslutsrum.

Vill jobba med samhällsfrågor

Yasmine Olsson i Malmö är en av aktivisterna. Till vardags studerar hon mångfaldsvetenskap på Malmö Universitet, men på fritiden är hon engagerad i IM Young & Strong.

Utöver att vara engagerad i projektet har hon också valts in i styrelsen för IM:s lokalförening i Malmö. Hon ser IM som en bra organisation för att kanalisera sitt engagemang för mångfaldsfrågor, kvinnors rättigheter och antirasism.

– Inom IM får jag möjlighet att vara med och påverka i frågor som är viktiga för mig. Samtidigt får jag ett brett kontaktnät och träffar andra som har liknande intressen, säger Yasmine.

I framtiden vill Yasmine arbeta med samhällsfrågor. Genom de olika aktiviteter hon deltagit i med IM Young & Strong, tillsammans med engagemanget i lokalstyrelsen, känner hon att hon får utvecklas och blir lyssnad på.

– Vi unga har många viktiga perspektiv att bidra med, säger Yasmine.

Startat podcast

Martin Odh (till vänster), teamchef på organisationen MÄN, intervjuas av Max Österman och Sanchez Sultani. Foto: Ella Eurén.

Projektet IM Young & Strong samlar annars aktivister främst i Stockholm. Här har några av dem startat en podcast.

IM Young Podcast har hittills kommit ut med två avsnitt, det ena på temat ”Mäns våld mot kvinnor” och det andra behandlade ämnet ”Destruktiv maskulinitet”.

– För mig handlade det om personlig utveckling och att testa något jag aldrig tidigare gjort. Så varför inte starta en podcast som kan hjälpa folk, säger Max Österman som var med och producerade avsnittet om destruktiv maskulinitet.

IM Young & Strong fungerar som en språngbräda. När unga engagerade människor får förutsättningar att utvecklas och lära sig, blir de redo att ta plats och göra sina röster hörda. Projektet finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

vi-unga-har-viktiga-perspektiv-att-bidra-med