Familjen Doza. Foto: Samuel Chibaya

Grisar ger skolgång

14 dec, 2021 | Mobilisering, Mobilisering
Ökad urbanisering och större inkomster gör att efterfrågan på griskött i Malawi har gått upp under de senaste åren. För familjen Doza blev det därför en självklarhet att satsa på grisuppfödning med hjälp av lånet från sparlåneklubben de är med i.

James och Mary Doza, deras tre barn och nio barnbarn bor tillsammans i Balaka, 20 mil söder om Malawis huvudstad Lilongwe. Sedan 2015 har James och Mary varit medlemmar i en sparlånegrupp som organiseras av IMs partner Women Legal Resource Centre (Wolrec). Många av medlemmarna i gruppen använder lånen till att föda upp getter, och även James och Mary provade sig först på getuppfödning.

– Vi började med getter, men gick sen över till att föda upp grisar eftersom vi ser att det finns en stor potential i det, säger James.

Att ha grisar i det här området är ovanligt, men James och Mary har testat det tidigare.

–  Senaste gången vi hade grisar var för 15 år sedan. Vi hade 15 grisar, men tyvärr slog sjukdomar ut hela flocken.

Det tog lång tid för James och Mary att hämta sig efter förlusten, men de har nu bestämt sig för att prova igen, och den här gången med nya kunskaper som de fått från Wolrec.

–  Den här gången ska vi vara försiktiga och se till att vi inte förlorar våra grisar på grund av sjukdomar igen. Jag har nu insett att vi förlorade de förra grisarna för att vi lät dem böka runt fritt i området där det fanns föroreningar. Nu får våra grisar bara vara i en inhägnad här vid huset, förklarar James och pekar.

Mary är den som har störst ansvar för grisarnas dagliga skötsel.

– Varje morgon och eftermiddag får grisarna mat och rent vatten. Mestadels får de majskorn, ibland blandat med torkad fisk.

Det är tack vare den lokala sparlånegruppen som James och Mary fick råd att investera i grisarna.

– Jag tog ett lån och köpte den första, svarta grisen för 15 000 malawiska kwacha (cirka 180 kronor) förra året. Jag kunde betala tillbaka lånet, och i slutet av året delade vi på de gemensamma besparingarna i gruppen. Jag fick 44 500 kwacha (cirka 540 kronor) och min fru fick 36 700 kwacha (cirka 450 kronor). Vi lade ihop inkomsterna och köpte ytterligare en gris, den vita, berättar James.

Grisar har blivit en allt viktigare källa till protein i Malawi. Med en befolkning som ständigt ökar flyttar fler in till städerna och anammar nya sätt att leva. Tidigare har biff och getkött dominerat köttförsäljningen, men fläskkött har blivit en stark konkurrent på marknaden.

En riktigt stor och välgödd gris kan dra in upp till 110 000 kwacha (cirka 1 300 kronor), säger Mary.

Mary berättar också att familjen är de enda på den här sidan byn som håller på med grisuppfödning. Det ger dem en stor fördel eftersom de är de enda som säljer fläskkött.

Tack vare grisarna har nu familjen gott om näringsrik mat så deras barn kan växa och bli hälsosamma.

– Nu kan vi stötta våra barn och barnbarn med skolavgifterna också, säger Mary stolt.

————————————–

Köp ett griskort i vår gåvoshop och var med och stötta jordbrukare som Mary och James.

 

Text: Samuel Chibaya och Malin Kihlström

 

Relaterat