Rejoice Nharaunda-Makawa, Zimbabwe

Rejoice ger de utsatta en röst

En personlig tragedi blev starten på Rejoice Nharaunda Makawas engagemang för kvinnors rättigheter. När hennes tonåriga dotter blev våldtagen bestämde sig Rejoice för att börja arbeta för förändring i sitt hemland Zimbabwe. Hon startade ett radioprogram som lyfter tabubelagda ämnen som sexuella övergrepp mot kvinnor och barn, incest, prostitution och diskriminering av homosexuella och transpersoner. Programmet startade 2013 och har idag lyssnare över hela Zimbabwe och Rejoice har på egen hand ändrat det offentliga samtalet i landet. Rejoice har även gjort en dokumentär om sexhandel i Zimbabwe. Regeringen tvingades tillsätta en utredning och som ett resultat togs runt 70 unga flickor ur prostitution. Rejoice blev anklagad för att ha spridit falsk information och fängslades under en tid. IM har stöttat Rejoice i hennes arbete sedan 2018.

För att lyfta fram de kvinnor som IM arbetar tillsammans med – och för – världen över har vi tagit fram nya tygkassar med tre starka förebilder. Genom att bära kassarna visar du ditt engagemang för kvinnors rättigheter och en medmänsklig värld.

Inre styrka, engagemang, mod och en vilja att förändra världen till det bättre är egenskaper som förenar Rejoice Nharaunda Makawi, Britta Holmström och Urmila Chaudhary. Alla tre har gjort stora avtryck i kampen för rättvisa och medmänsklighet.

Kassarna är tillverkade av fair trade-certifierad bomull och sys upp av hantverkare som arbetar för IMs partner Mesh i Indien. Detta skapar arbetstillfällen för människor som lever i utsatthet och som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Anmäl dig till IMs nyhetsbrev