Dammen gör livet i byn bättre
Den intensiva hettan får luften att dallra. Termometern visar 50 grader. Resan hit, till byn Buddhabhumi i distriktet Kapilvastu i södra Nepal, har gått genom ett landskap som är svett av solens strålar. Marken spricker i öppna sår av torkan. Klimatkrisen syns med oroväckande tydlighet här.
IM har arbetat i området i många år för att stärka framför allt kvinnor och minoritetsgruppers situation. Tidigare har fokus främst legat på att motarbeta diskriminering och den fattigdom som blivit en följd av utanförskapet. Men klimatkrisen har skapat en akut situation som hastigt driver på fattigdomen i området. Det behövs lösningar – och de behövs nu.
Bevattning och fiske
Tillsammans med den lokala organisationen Indreni Rural Development Center (IRDC) och med stöd från den australiensiska organisationen The Charitable Foundation har IM startat ett projekt i området. Det handlar om att bygga och restaurera dammar för att samla vatten under regnperioder och använda dem som vattenreservoarer för bevattningsanläggningar. I dammarna planteras också fisk ut. På så sätt kan människorna i byarna, som tillhör den marginaliserade folkgruppen Tharu, bevattna sina grödor under torrperioder samtidigt som de tjänar pengar på fiske. I projektet ingår också uppfödning av höns och ankor för att ge extra inkomster. Dammen och djuren sköts gemensamt av byborna.
”Om regnen inte kom gick vi miste om skörden”
Bonden Bikhu Tharu står vid dammen i Buddhabhumi. Med en snibb av huvudduken torkar han svetten ur ansiktet samtidigt som han berättar om hur tillvaron har förändrats:
– Dammprojektet har medfört många fördelar för oss som bor i byn. Tidigare behövde vi vänta på regnen för att så vårt ris. Om regnen inte kom så gick vi miste om hela skörden och förlorade all inkomst. Tack vare bevattningssystemet kan vi så även om regnen inte kommer.
– Dessutom kan vi fånga fisk och få inkomster från hönsen och ankorna, säger han.
En ny damm varje år
En del av de inkomster som dammen ger läggs i en gemensam pott. Pengarna används sedan för att bekosta en ny damm i en annan by i området under nästkommande år. På så sätt växer projektet år för år och fler människor får nytta av det.
– Tidigare drev jag ett väldigt litet jordbruk. Men tack vare bevattningsanläggningen och den utbildning som jag har fått genom IM så har jag – och många andra bönder – fått större och rikare skördar. Det gör att livet har blivit bättre, både för min familj och för hela byn, säger Bikhu Tharu och ler.