”Vi hade varken cykel eller skottkärra att köra barnen till skolan i.”
Pojken tornar upp sig över de andra i klassen, trots att han sitter i rullstol. Jolatani Petulo är 14 år. Alla hans jämnåriga vänner går på högstadiet. Själv går han i andra klass tillsammans med 8-åringar.
Jolatani föddes med ryggmärgsbråck, en missbildning i området runt ryggmärgen och ryggraden som har gjort honom förlamad i benen. Han, liksom så många andra barn i Malawi som lever med funktionsvariationer, var i åratal hindrad från att gå i skolan eftersom det saknades resurser och hjälpmedel.
– Vi var tvungna att bära honom varje gång han skulle på toaletten, berättar hans mamma, Mayideni Bauleni.
Även Jolatanis lillebror föddes med en liknande missbildning. Det gjorde att pojkarnas pappa, Adam Petulo, tvingades att i stort sett sluta att arbeta för att han skulle kunna vara hemma och ta hand om pojkarna tillsammans med sin fru.
– Det påverkade såklart vår inkomst och bidrog till att vår fattigdom ökade, säger han.
Familjen hade varken cykel eller skottkärra för att kunna köra barnen den långa vägen till skolan och därför fick ingen av dem någon utbildning under många år.
Det här är en situation som väldigt många barn i Malawi befinner sig i. Fattigdom och utsatthet gör att de inte får den skolgång de har rätt till. Det i sin tur ökar den onda spiralen av fattigdom.
IM driver tillsammans med den lokala organisationen Civil Society Education Coalition (CSEC) ett uppsökande projekt som ger familjer med barn med funktionsvariationer möjlighet att skicka sina barn till skolan. Efter att CSEC uppmärksammade familjens situation fick Jolatani och hans lillebror Yakweniya varsin rullstol, vilket förändrade deras liv totalt. Dessutom fick de skolmaterial och hjälp att skriva in sig i den lokala skolan i de lägsta årskurserna. Genom projektet får även lärare ökade kunskaper om hur de ska möta de behov som barn med funktionsvariationer har.
– Det gjorde så ont i mig tidigare när jag såg Jolatanis och Yakweniyas kamrater gå till skolan medan mina söner var tvungna att stanna hemma. Men nu har livet förändrats helt och hållet. Jag är överlycklig varje morgon när jag vinkar av mina pojkar. Det här betyder att de kan uppnå sina drömmar om att bli lärare och läkare, säger Mayideni, barnens mamma.
Barnens pappa har nu också kunnat börja arbeta igen och familjens ekonomi har förbättrats.
*** Det senaste året har CSEC lyckats hjälpa 272 barn tillbaka till skolan. Men många barn och ungdomar med funktionsvariationer saknar fortfarande den möjligheten. Som månadsgivare kan du vara med och se till att fler barn får komma tillbaka till skolan! ***