Foto: Charles Kabambe

Ruth fick stöd efter katastrofen

27 nov, 2023 | Mobilisering
En av effekterna av klimatförändringarna i Malawi är omfattande översvämningar. En av dem som förlorat allt i en sådan katastrof är Ruth Black. Hennes berättelse visar hur orättvist klimatkrisens verkningar slår.

Ruth Black har fem barn och lever med sin man i en liten by i Chikwawa, Malawi. I januari kom omfattande översvämningar att drabba hela samhället. Ruth förlorade sitt hus, sina djur, kläder, alla matförråd, och skördarna förstördes.

Ruth blev tvungen att låna pengar – till skyhöga räntor. Bara för att överleva. Systemet med utlåning på det här sättet är vanligt i Malawi, och kallas katapila. Ruths familj, och de andra 40 familjerna som bor i området har inte bidragit till klimatförändringarna – men alla drabbas de av dess effekter. Översvämningen raderade ut hela deras gamla liv och tvingade dem in i en desperat situation.

Men där kom Cepa, och IM, in i bilden. Cepa är en av IM:s samarbetsorganisationer i regionen.

Ruth blev en del av en ny satsning på det som brukar kallas Village Savings and Loans, ett system där människor organiserar sig – oftast i kvinnogrupper – för att tillsammans spara pengar. Gruppen fick stöd och utbildning av Cepa för att sköta den gemensamma ekonomin. De sparade pengarna fördelades efter hand så att alla familjer kunde göra nyinvesteringar.

Sparlåneklubben kombinerades med insatser inom ett annat riskhanteringsprogram kallat Disaster Risk Management. Det är inriktat på att hantera och förbereda sig för den känsliga situationen för klimat och miljö – med till exempel nya översvämningar som högst trolig risk.

Med stöd från Cepa och IM kunde Ruth och de andra familjerna bli av med sina lån och de gigantiska räntorna. Ruth är fiskare, och nya intäkter gav henne möjlighet att odla fisk och grönsaker, och starta en småskalig affärsverksamhet. Idag säljer hon fisk på marknaden varje dag och har åter byggt upp sitt hem. Hon och hennes man arbetar också för att återigen skapa ett förråd av mat, då allt förstördes i översvämningarna.

Det nya huset är bättre, byggt av tegel i enlighet med råd från planerna de gjort tillsammans i gruppen för Disaster Risk Management.

Familjen har även med stöd kunnat skaffa sig djur igen, och sakta men säkert har Ruth familjs liv börjat återvända till det normala.

Text: Kumbukani Kuntiya & Erik Törner

Relaterat