Ulrika Pennander var en av de volontärer som pratade klimaträttvisa på Overshoot Festivalen. Foto: Cecilia Lindberg

På festival för klimaträttvisa

7 aug, 2023 | Mobilisering
Overshoot Day markerar dagen då vi som globalt samhälle har förbrukat alla förnybara resurser för året. I slutet av juli arrangerades Overshoot Festivalen i Folkets park i Malmö för första gången. IM var en av de organisationer som var på plats för att prata med besökarna om klimaträttvisa.

IM arrangerade också en workshop där deltagarna utifrån diskussionskort samtalade om klimathopp och social rättvisa. Att ta plats i debatten, värna demokratin och medverka till opinionsbildning var några av de vägar till förändring för klimatet som kom upp under workshoppen.

Syftet med aktiviteten var att bortom utsläpp och teknisk jargong hitta sätt att relatera till klimatkrisen och förstå orättvisan i den.

– Att förstå och lära sig prata om klimatkrisen som en rättvisa är ett effektivt sätt att inspirera fler människor att vidta klimatåtgärder. IM är kanske inte känt för att vara en miljöorganisation, men har ju hela tiden arbetat för rättvisa och innanförskap. I klimatkrisen är det tydligt vilka som inte tittar bort. Här har IM en viktig roll i att nå ut till människor som bryr sig, säger Petronella Olsson, en av de volontärer som var på plats i Folkets Park.

I IM:s monter fanns information om klimatarbete och om hur man kan engagera sig i IM. Många kom fram för att få veta mer.

– Jag är väldigt glad att vi är här. Vi behöver vara många som pratar om klimatkrisen och om lösningar, säger Ulrika Pennander från lokalföreningen i Malmö.

Festivalen är helt ny och samlar olika sociala rörelser och organisationer som arbetar med miljörättvisa och folkbildning. Bokbord, workshops, musik och picknick var några av inslagen.

Arrangörer är Malmö Folkets Park, Malmö FN-förening – UNA Malmö, Studiefrämjandet Skåne Blekinge, Svalorna Indien Bangladesh och ABF.

….

Text: Cecilia Lindberg

Relaterat