Nicoleta Reabois intervjuar en elev på skolan. Foto: Gabriel Encev, Youth Media Center

Nicoleta brinner för att göra unga människors röster hörda

3 apr, 2024 | Demokrati, Demokrati, Demokrati
När IM:s partner Youth Media Center startade en mediaklubb för ungdomar i staden Glodeni i Moldavien såddes fröet till Nicoleta Reabois dröm om att bli journalist. Nu jobbar hon hårt för att förverkliga drömmen om att lyfta unga människor och skapa förändring i samhället.

I staden Glodeni, i nordvästra Moldavien, möter vi Nicoleta Reabois, en energisk ung tjej med lockigt brunt hår som går i nian på skolan Vasile Coroban.

 – I min barndom ville jag bli lärare i rumänska. Men när mediaklubben startades i vår skola 2023 förstod jag att min plats är inom journalistiken, och min kallelse är att göra unga människors röster hörda, berättar Nicoleta.

Ungefär 150 kilometer från huvudstaden Chișinău arbetar nu Nicoleta för att lyfta fram samhällsfrågor och presentera dem för myndigheterna för att hitta lösningar.

Ökar ungdomars engagemang och sociala ansvar

Att starta och utrusta mediaklubbar i högstadier och gymnasieskolor i Moldavien är en del av programmet ”Ung och aktiv i mitt samhälle”, som har genomförts sedan 2017 av ungdomsorganisationen Youth Media Center (YMC) med ekonomiskt stöd från IM. Syftet med programmet är att stötta unga människor från landsbygdsområden, med och utan funktionshinder, så att de kan utveckla sig själva och sin ledarskapsförmåga, sitt medborgerliga engagemang och sitt sociala ansvar. De uppmuntras att göra sina röster hörda genom media och samarbete med lokala myndigheterna.

Under två år i rad har programmet fokuserat på yttrandefrihet bland ungdomar, samt på att utveckla medborgarjournalistik och kritiskt tänkande bland elever.

– Vi bildade en initiativgrupp och lämnade in en ansökan. Vår institution valdes ut. Sedan deltog vi i en onlineintervju, där vi visade att vi är förberedda och ivriga att bilda ett team av unga aktiva reportrar på orten. Vi var mycket glada när YMC anordnade en tvådagars utbildning och workshop där vi lärde oss om samhällsjournalistik, fältarbete, hur man använder foto- och videoutrustning, kommunikation och etikregler under intervjuer, hur man skriver en artikel, genomför en fotografering och så vidare. Den dagen bestämde jag mig för att skriva en artikel om en ung programmerare som studerar i nian. Den här erfarenheten hjälpte mig att välja min karriär för framtiden, berättar Nicoleta.

Nicoleta skriver ner idéer att jobba vidare med.

Vinnarna fick teknisk utrustning

Tack vare det ekonomiska stödet från IM fick varje vinnande skola en uppsättning teknisk utrustning där det bland annat ingick en videokamera, mikrofon, bärbar dator för videoredigering, stativ, minneskort, kortläsare och bärbart ljus.

– Det var en fantastisk dag när vi kom till huvudstaden, där Youth Media Center erbjöd oss foto-och videoutrustning. För första gången fick jag testa på att vara reporter. Vi skapade också sidor på Facebook, Instagram och TikTok, där vi ständigt publicerar vårt material.

– Mediaklubben handlar inte om en nyrenoverad lokal eller högteknologisk utrustning. Det handlar om ett team av unga människor som vill förändra samhället, ta itu med samhällsproblemen, hitta lösningar och bli en del av beslutsprocessen, säger Nicoleta.

– Vi anordnar veckomöten, diskuterar olika ämnen och idéer till material. För att utöka teamet anordnar vi utbildningar för eleverna som studerar i vår skola, till exempel pratar jag med dem om beteende, språk och etik under intervjuer, eftersom jag vanligtvis är reporter på fältet, tillägger Nicoleta.

Har fått kunskaper om deep fake och falska nyheter

Sommaren 2023 deltog hon även i ett sommarläger, även det anordnat av Youth Media Center. Tack vare sitt deltagande i olika aktiviteter säger Nicoleta att hon är mer informerad, bättre förberedd på att kommunicera med människor och har utvecklat en rad färdigheter som är nödvändiga för en framgångsrik journalist:

– Jag lärde mig att inte bli manipulerad av informationsflödet på internet, om deep fake och falska nyheter, hur man är en bra psykolog och en bra lyssnare, vilka typer av frågor man ska ställa och vilken ton man ska använda i intervjuer, hur man dokumenterar ett ämne och arbetar i ett team. Jag är mest stolt över ett reportage jag gjorde om Glodeni City Day, då jag för första gången intervjuade politiker, personer från den lokala förvaltningen, och kända artister från Moldavien och andra länder. Det var en obeskrivlig känsla. Även om vi fortfarande är elever och inte professionella journalister, gav de oss en intervju, uppskattade vårt arbete och fick oss att känna oss speciella.

För att förverkliga sin dröm om att bli professionell journalist lägger Nicoleta mycket tid på sina studier, engagerar sig i volontärverksamhet, är aktiv på sociala medier och i samhällslivet. Nicoleta vet att hon efter tre års studier kommer att flytta till Chișinău, huvudstaden:

– Jag kommer att studera journalistik och kommunikationsvetenskap vid Moldaviens statliga universitet. Jag vill vara väl förberedd så att jag kan upptäcka motiverande berättelser som kan föra unga närmare myndigheter, men också för att kunna informera och utbilda den unga generationen och på så sätt bidra till samhällsutvecklingen i mitt land.

 

——————-

Text:Cristina Rosca, Youth Media Center och Malin Kihlström, IM

Photographer: Gabriel Encev, Youth Media Center

Relaterat