Rädsla har aldrig stoppat mig, säger 2019 års IM-pristagare Lovette Jallow. Foto: Mia Räty

Lovette Jallow: Rasism är som ett laddat vapen

19 maj, 2019 | Okategoriserat
Årets IM-pristagare för en konstant kamp mot rasism, orättvisor och okunskap – i sociala medier såväl som på företag och i organisationer. Lovette Jallow har fått betala ett högt pris för sitt engagemang i form av hat och hot men att vara passiv och tyst har aldrig varit ett alternativ. Kampen mot rasism är en kamp för överlevnad.

Lovette Jallow har alltid tagit strid för både sig själv och andra.

– Det har genomsyrat hela mitt liv. Att stå upp för utsatta. Det började redan i skolan, där jag stod upp för kamrater som mobbades. Det var något jag kände var viktigt.

Lovette växte upp i Gambia omgiven av starka kvinnor: mamma, mormor och mostrar.

Mormodern var minister i den gambiska regeringen och djupt engagerad i kvinnors rättigheter som laglig abort och tillgång till preventivmedel.

– Jag har alltid haft ett kvinnoperspektiv, framför allt svarta kvinnors perspektiv. De kvinnor jag haft omkring mig och inspirerats av har varit intelligenta och empatiska.

Lovette beskriver uppväxten som lycklig och privilegierad.

Vid elva års ålder flyttade hon till Sverige där mamman och hennes lillebror befann sig sedan några år.
– Det var fint att komma nära mamma igen.

Redan som barn upplevde hon rasism, även om hon då inte kunde sätta ord på det.

– Jag kände att något var fel, det var något som ingav en olustig känsla. Sedan när jag blev äldre förstod jag bättre vad det handlade om.

Vad är viktigast för människor att veta om rasism?

– Att den skadar människor. Inte bara den öppna rasismen utan även den dolda och strukturella. Den dolda rasismen är väldigt farlig. Rasism är som ett laddat vapen som människor går runt med på grund av okunskap.

– Det är viktigt att vita personer vågar se att de faktiskt gynnas av rasismen på många områden, till exempel i arbetslivet.

Hur hanterar du rasism?

– Jag försöker bara överleva den. Och undvika vissa situationer. Rasismen begränsar mig.

– Samtidigt försöker jag bemöta rasismen med information och få folk att förstå att problemet inte är personligt utan strukturellt: ”Nej, du Annika är inte ond, du saknar bara kunskap och ser inte din egen roll i den strukturella rasismen.”

– Men det är hemskt att man som svart i Sverige 2019 måste undvika vissa människor och platser.

– Rasismen och diskrimineringen påverkar en. Den påverkar måendet och den psykiska hälsan. Det finns forskning som visar att psykisk ohälsa är högre bland afrosvenskar än andra svenskar.

Undviker inte dålig stämning

Lovette Jallow föreläser regelbundet på företag och organisationer och möter många människor. De företag som inte diskuterar strukturell rasism är det stora bekymret, tycker hon. De som inte ser att rasismen finns.

– Många vita människor har en självbild där de ser sig som goda, och goda människor kan ju inte göra fel … Men de glömmer att det genom historien varit många så kallat goda människor som gjort hemska och rasistiska saker.

– Vita människor måste ställa sig frågan vad de är villiga att göra, och göra mer! Till exempel visa större civilkurage och ta mer ansvar för hur Sverige är idag. Om du har föräldrar som uttrycker sig rasistiskt så ta diskussionen med dem. Du behöver inte en plattform med 100 000 människor. Den största förändringen kan du göra i din närmiljö.

Tvekar du någon gång att ta strid i dessa frågor?

– För mig handlar det om överlevnad. Det finns inget att vinna för mig att undvika ”dålig stämning”. Men visst, det är ett privilegium att inte behöva ta i dessa frågor – ett privilegium som svarta inte har.

Vad gör dig glad?

– Att vara med min familj och mina vänner. Lugn och ro. Att resa och uppleva andra kulturer. Läsa böcker.

– Mina följare gör mig också glad. De vet vad jag har varit med om. Men jag värderar absolut inte mig själv efter hur många följare jag har. Däremot är jag glad över att människor vill lära sig saker. Numera kan jag knappt gå ut utan att följare hälsar på mig, och jag är egentligen ingen jättesocial person. Jag behöver mycket egentid.

Vad gör dig stolt?

– Att jag överlever trots allt jobbigt i mitt liv. Och att jag fortfarande har kvar min integritet och moraliska kompass.

Hur skulle dina vänner beskriva dig?

– Som intensiv och som någon som har mycket kunskap om allt möjligt – alltifrån olika Disneykaraktärer till nordiska gudar. De skulle också säga att jag är en udda figur men en som det alltid är kul att vara omkring.

Lovette Jallow berättar om den autism- och adhd-diagnos hon fick när hon var 23-24 år. Hjärnan går ofta på högvarv. Hon har lätt att ta till sig kunskap och använda den, men hon har också ett överskott av energi och svårt att koppla av och sätta gränser.

– Jag får vara försiktig så att jag inte lovar för mycket. Vara försiktig med att säga ja till saker.

– Allt hot och hat jag får ta emot tar också kraft och skapar ångest.

Ångrar du något i ditt liv?

– Nej, jag är öppen med de fel jag gjort och alla jobbiga misstag har ju lett mig hit där jag är nu.

2017 fick du 8000 personer att delta i en protest mot slavhandeln i Libyen. Du samlade också ihop förnödenheter och åkte ner till Libyen med dem. Var du inte rädd?

– Jo, hela tiden och jag hamnade i flera läskiga situationer. Men rädsla har aldrig stoppat mig när människor är i behov av hjälp.

Vad kände du när du fick veta att du fått IM-priset?

– Det var väldigt överraskande, en stor ära och jag är väldigt tacksam. Wow! Tänk att få ett pris till Britta Holmströms minne.

– Dagen jag fick reda på det hade varit tuff och jag funderade på om jag ens skulle stanna i Sverige. Men så kom detta tecken från universum att jag har något viktigt att uträtta här i Sverige och att jag gör skillnad.

Vad ska du göra med pengarna?

– De ska gå till mitt projekt Lovettes där 50 ungdomar mellan 14–25 år från olika delar av Sverige, från Östermalm i Stockholm till Kiruna, får komma på studiebesök hos mig i fyra timmar. De får lära sig om klass och förtryck och inse att världen är större än vad de kanske trott. Jag skapar ett tryggt rum där de får granska sina tankesätt och de får med sig böcker, nya verktyg och ny kunskap.

– Det är genom att mötas ansikte mot ansikte över etniska skillnader och klasskillnader som vi kan förbättra Sverige.

 

Fakta Lovette Jallow

Ålder: 35 år.

Gör: Samhällsaktivist och entreprenör. Undervisar och föreläser om antirasism, antisexism och ledarskap. 2016 släppte hon ”Black Vogue: skönhetens nyanser”, Europas första skönhetsbok för människor med mörkare hudtoner. Lovette är utbildad inom europeisk lag och tog sin kandidatexamen i England, där hon bodde i tio år.

Bor: Stockholm.

Inspireras av: Min mamma och varenda svart kvinna som försöker skapa förändring och som inte låter sig nedslås.