2022 års Per Anger-pristagare Anabela Lemos leder miljöorganisationen Justiça Ambiental i Moçambique. Foto: Edson Artur.

Klimataktivist får Per Anger-priset 2022

24 feb, 2022 | Okategoriserat
I över tjugo år har Anabela Lemos i Moçambique kämpat för de bönder som tvingats lämna sina hem på grund av multinationella bolags exploateringsplaner. Nu får hon 2022 års Per Anger-pris för sin kamp.

Både människors rättigheter och tillståndet för miljön och klimatet har försämrats de senaste åren, menar Anabela Lemos.

– Det är det vi kämpar emot. Bönderna har varken rättigheter eller möjligheter att säga ”nej, inte på min mark”, säger hon.

Anabela Lemos leder miljöorganisationen Justiça Ambiental och är aktiv i protesterna mot utvinning av naturgas i Cabo Delgado i norra Moçambique, ett samhälle där majoriteten av befolkningen lever i extrem fattigdom.

Ansvariga har ställts till svars

Genom Lemos och organisationens kamp har människor som drabbats av markexploatering fått ökat rättsligt skydd och Anabela Lemos har medverkat till att ansvariga företag kunnat ställas till svars.

Hon har också lyckats få uppmärksamhet globalt för vad som pågår i området och landet.

– Att en klimataktivist nu får priset visar att klimaträttvisa också är en fråga om mänskliga rättigheter. De hänger samman, och är en av vår tids stora utmaningar, säger Caroline Källner, tillförordnad överintendent på Forum för levande historia.

Under 2020 mördades 331 människorättsförsvarare världen över, majoriteten med kopplingar till mark och miljö.

IM är med och nominerar till priset

Per Anger-priset är den svenska regeringens internationella pris till någon som gjort stora insatser för demokrati och mänskliga rättigheter. Det instiftades 2004 och delas ut av Forum för levande historia.

Priset har fått sitt namn efter diplomaten Per Anger som under andra världskriget initierade det svenska arbetet i Budapest med att rädda människor undan förföljelse och avrättning, genom att dela ut skyddspass.

IM är en av de organisationer som fått nominera kandidater till årets pris. Övriga organisationer är: Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Rädda barnen, Kvinna till Kvinna, Svenska kyrkan och We Effect, som var den organisation som nominerade årets pristagare.

I årets juryarbete deltog Carl Magnus Nesser, rättschef vid UD, Johan von Schreeb, kirurg och en av grundarna till Läkare utan gränser i Sverige, Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, Nils Anderfelt, barnbarn till Per Anger samt Caroline Källner, överintendent på Forum för levande historia.

Förra årets pristagare var den sydafrikanske rättighetskämpen Sibusiso Innocent Zikode.

Relaterat