Människorättskämpen och sydafrikanen Sibusiso Innocent Zikode är årets Per Anger-pristagare. Foto: Michael Jaspan

2021 års Per Anger-pristagare kämpar för de fattigaste i Sydafrika

25 mar, 2021 | Mobilisering
Svenska regeringens internationella pris till människorättskämpar, Per Anger-priset, går i år till sydafrikanska Sibusiso (S'bu) Innocent Zikode. Zikode tar strid för de fattiga genom rörelsen Abahlali baseMjondolo. Den sätter ljuset på korruption, maktstrukturer och våld mot alla som bor i kåkstädernas slumområden.

S’bu Zikode var med och grundade Abahlali baseMjondolo för femton år sedan. Idag har rörelsen 82 000 medlemmar och driver bland annat rättsprocesser och försöker fånga medias uppmärksamhet för frågan om några av de mest utsatta i samhället.

Zikode har själv erfarenhet av att bo i en kåkstad, utanför Durban i Sydafrika.

– Ett skjul som saknar vatten, elektricitet och avlopp är inte ett hem. Det är tvärtom livshotande villkor som slår särskilt mot kvinnor, barn och minoritetsgrupper, säger han.

IM är en av nio internationellt erkända organisationer med brett kontaktnät som har deltagit i nomineringsarbetet inför Per Anger-priset och Martin Nihlgård, IMs generalsekreterare, gratulerar årets pristagare:

– Fattigdomsbekämpning liksom arbetet för att stärka utsatta människor och värna det demokratiska handlingsutrymmet är något som också IM dagligen fokuserar på i sitt arbete, ute i världen såväl som i Sverige.

En av sakerna som Abahlali baseMjondolo försöker få ett slut på är vräkningar och hemlöshet. Fokuset det senaste året har också legat på att bekämpa pandemin och dess konsekvenser.

– Vi kampanjar för att få virusets spridningskurva att plana ut. Bland annat innebär det att tillhandahålla vatten och grundläggande sanitet till alla kåkstäder, och att dela ut personlig smittskyddsutrustning till de fattiga. I nästa steg kommer vi att fokusera starkt på jämlik och rättvis fördelning av vaccinet, med början hos de mest utsatta, säger Zikode.

För kampen att förändra har han utsatts för hot och våld. Arton medlemmar har mördats på grund av sitt engagemang.

– Zikode och hans rörelse påminner oss om vikten av organisering för att kunna bekämpa orättvisor i samhället. Det påminner oss också om hur farligt det kan vara, och hur viktigt det är att vi stöttar och uppmärksammar de som ibland riskerar sin egen säkerhet när de tar den kampen, säger Martin Nihlgård.

 

Fakta Per Anger-priset

Per Anger-priset delas årligen ut till någon som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser. Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.

De nio organisationer som har deltagit i nomineringsarbetet inför Per Anger-priset är IM, Afrikagrupperna, Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Kvinna till Kvinna, Rädda Barnen, Svenska kyrkan och We Effect. Zikode nominerades till Per Anger-priset av organisationen Afrikagrupperna.

 

Fakta Sibusiso Innocent Zikode

Sibusiso (S’bu) Innocent Zikode är 46 år och född i Estcourt i Sydafrika. Han växte upp med en ensamstående mamma och började år 1997 läsa juridik. Han hade dock inte råd att fortsätta med studierna. Zikode var ett kort tag med i ANC men är idag ordförande för Abahlali baseMjondolo.

________________________________________

Juryns motivering

Trots utsatthet och hot mot hans person lyfter Sibusiso Innocent Zikode fram orättvisor mot samhällets mest marginaliserade medborgare. Genom hans kamp ökar omvärldens förståelse för vad rätten till bostad och mark betyder.