Hon får Per Anger-priset 2023 för sin kamp för mördade kvinnor
Det kallas för femicid, när kvinnor mördas just för att de är kvinnor, och begreppet är allmänt känt i Mexiko. I genomsnitt mördas där tio–femton flickor eller kvinnor varje dag. Men eftersom landet präglas av patriarkala strukturer och korruption så förblir många brott outredda och gärningsmän ostraffade. Detta försöker Malú García Andrade, som också är jurist, ändra på.
– Familjerna behöver veta sina rättigheter så att de kan kräva upprättelse, och staten måste ställa förövarna till svars och få ett slut på den utbredda straffriheten. Först då kan flickor och kvinnor leva utan våld och rädsla, säger María Luisa García Andrade, kallad Malú, i ett pressmeddelande.
Utkräver rättvisa för andra i samma situation
Det som började med hennes egen familjs tragedi och sökande efter upprättelse för hennes syster, ett mord som än idag är ouppklarat, har lett till att Malú García Andrade idag är en av Mexikos främsta människorättsförsvarare. Hon ger andra den hjälp hon och hennes familj själva hade behövt, då 2001 när hennes 17-åriga syster mördades.
Hon leder idag hjälporganisationen ”Nuestras Hijas de Regreso a Casa”, ungefär ”Vi vill ha hem våra döttrar”. Malú García Andrade var den som grundade organisationen, som försöker öka medvetenheten om femicid och utkräva rättvisa för de försvunna och mördade och deras familjer.
Malú García Andrade strider för att myndigheter och lagstiftare ska ta brotten mot kvinnor på allvar, för att morden ska utredas och leda till åtal och att förövarna straffas.
Lever under dödshot
Malú García Andrade har fört sin kamp outtröttligt i över tjugo år trots stora personliga risker. Hennes arbete har nämligen blivit ett hot mot män som vill kunna komma undan sina brott, ett hot mot korrupta makthavare och ett hot mot de som vill behålla ett hårt patriarkalt system och samhälle. På grund av att hon blivit en måltavla och utsatts för kidnappningsförsök tvingas hon och hennes familj leva med skyddad identitet och livvakter i sitt eget land.
IM är en av de organisationer som årligen är med och nominerar till Per Anger-priset, regeringens internationella människorättspris. Generalsekreterare Martin Nihlgård gläds åt årets pristagare och tycker att hon gör ett mycket viktigt arbete, i en värld som blir allt mer auktoritär.
– IM:s arbete handlar mycket om att stärka kvinnor världen över och att jobba mot toxisk maskulinitet. I en auktoritär värld ökar hoten mot kvinnors frihet, mänskliga rättigheter och liv. I den auktoritära världsbilden är det mannen som bestämmer och kvinnan som rättar in sig.
Han fortsätter:
– Det finns knappt ens ord för det fruktansvärda faktum att kvinnor år 2023 dödas för att de är kvinnor. Att mördare sedan inte ställs till svars och att samhället inte gör allt för att så ska ske är upprörande skandalöst. María Luisa García Andrade gör ett beundransvärt arbete för att försöka förändra. För det måste bli ett stopp för femicid. Överallt.
Fakta ”Femicid”
Femicid betyder kvinnomord och termen används för att beskriva systematiska övergrepp och mord på kvinnor. I Mexiko finns det som en särskild brottsrubricering för att skilja dessa mord från andra. Kriterierna för femicid är mord i kombination med sexuellt våld, stympning och skändande av kroppen. Det kan också vara så att det förekommit tidigare hot och våld, ett förtroendeförhållande med förövaren eller att offret hållits isolerad eller kroppen exponerats offentligt.
Fakta/Per Anger-priset – regeringens MR-pris
Per Anger-priset är regeringens internationella pris som delas ut till någon som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser. Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma det arbete som diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen.
Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.
IM har deltagit i nomineringsarbetet för att välja pristagare, tillsammans med åtta andra organisationer: Afrikagrupperna, Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Kvinna till Kvinna, Rädda Barnen, Act Svenska kyrkan och We Effect.
Årets pristagare är nominerad av Amnesty Internationals svenska sektion.
Per Anger-juryns motivering:
María Luisa García Andrade visar ett enormt mod i sin kamp för alla de kvinnor som försvunnit och mördats i Mexiko. I en extremt våldsam miljö kräver hon att staten utreder kvinnomord, femicid, och att de skyldiga döms. Hon ger stöd till drabbade familjer, arbetar för rättsliga reformer och vägrar att ge upp trots att hon och hennes familj måste leva gömda. Hennes beslutsamhet och villkorslösa mod inspirerar och inger hopp om förändring.