Internationellt kända konstnären Eva Hild har gjort 2020 års Right Livelihood-pris. Hon tycker det har känts spännande att arbeta i materialet.

Eva Hild gör Right Livelihood-pris i Humanium Metal

24 nov, 2020 | Okategoriserat
IM gör nya framsteg med Humanium Metal. För andra året i rad tillverkas Right Livelihood-priset i fredsmetallen.

– Vi är stolta över vårt samarbete med Right Livelihood. Precis som Right Livelihood-pristagarna försöker vi förändra världen i positiv riktning, säger IMs generalsekreterare Martin Nihlgård.

Right Livelihood Award-priset.

Så här ser 2020 års Right Livelihood Award-pris ut, gjort av Humanium Metal.

Det är konstnären Eva Hild som har skapat årets pris. Hon är en av Sveriges mest ansedda skulptörer, även internationellt känd, och bland annat kvinnan bakom den höga, vitmålade aluminiumskulpturen utanför Malmö Live, Rubato.

– Jag blev väldigt glad över att få förfrågan och det är en stor ära för mig att få vara med i detta sammanhang, säger Eva Hild, som tycker det varit spännande att arbeta med Humanium Metal.

– Tyngden i det hårda metalliska materialet med dess historia av våld och förstörelse skapar en stor kontrast till de tunna, mjuka och organiska formerna i mitt verk.

Pengarna går till de som drabbas av vapenvåld

Humanium Metal består av nedsmälta illegala och beslagtagna vapen. Den kallas världens mest dyrbara metall, eftersom destruktionen av skjutvapen bidrar till att rädda människoliv.

­– Med Humanium Metal får vi inte bara bort vapen från gatorna. Vi får också möjlighet att stödja de samhällen och människor som drabbats av vapenvåld, genom de pengar vi får från metallens produkter, säger IMs generalsekreterare Martin Nihlgård.

Civilsamhällets roll viktig

Right Livelihood-priset, ofta benämnt ”Alternativa Nobelpriset”, grundades 1980 och delas ut för att hedra och stötta modiga människor som löser globala problem. De människorättsaktivister som i år får priset och en miljon kronor var är den iranska människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh, amerikanska medborgarrättsjuristen Bryan Stevenson, urfolks- och miljöaktivisten Lottie Cunningham Wren från Nicaragua samt den belarusiska demokratiaktivisten Ales Bialiatski.

– Årets val av pristagare visar på vikten av ett aktivt civilsamhälle och lyfter också fram det ökade globala hotet mot demokratin, frågor som är väldigt viktiga även i IMs arbete, säger Martin Nihlgård.

Right Livelihood Award äger rum vid en direktsänd prisutdelning i Stockholm den 3 december.

Relaterat