Rafael sköts på väg till jobbet. Foto: Nannie Sköld och Lisa Karlsson/IM

En överlevares historia

12 mar, 2020 | Mobilisering
”Jag ville bara dö.” Så kände Rafael i El Salvador efter att han blivit skjuten och hamnat i rullstol. Stödet från IM gav honom ny livsvilja.
Längst ner för en slingrig väg omringad av berg och grönska har Rafael sitt hus och arbetsplats. Han välkomnar oss och låter oss slå oss ner mellan två ugnar som fortfarande glöder från dagens sats av tamales. Tamales är ett slags knyte med majsdeg och olika fyllningar inlindat i bananblad. De senaste fyra åren har Rafael och flickvännen Patricia tillverkat och sålt tamales.

– Det har gjort det möjligt för mig att kunna gå vidare i livet, säger Rafael.

Fick varken rehab eller stöd

I maj för drygt sex år sen blev Rafael skjuten när han var på väg till jobbet ute på fälten. Han fördes till akutmottagningen och fick först efter fyra dagar beskedet att han aldrig skulle kunna gå igen.

– Min familj sa till mig att jag var oduglig, inte bra för något. Jag ville bara dö.

Utan att kunna gå, och beroende av rullstol, skulle han inte kunna fortsätta arbeta på fälten. När han skrevs ut från sjukhuset väntade inget stöd eller någon fungerande rehabilitering.

– Jag kände inte till mina rättigheter, eller om jag ens fortfarande hade några. Hur skulle han kunna lära sig att leva ett självständigt liv igen?

Tamales blev en del av räddningen och IMs partnerorganisation Red de Sobrevivientes (RdS) en annan. Rafael lagar nu mellan 300 och 600 tamales om dagen, produktionen ökade med drygt 200 när han fick stöd av RdS. Rafael fick kontakt med RdS för cirka ett år sedan och organisationen har hjälpt honom att få tillgång till basingredienserna till tamales: majs och olja. Härnäst ska taket ovanför köket fixas så att produktionen inte stannar av vid regn.

Vill vara en förebild

Tack vare IMs projekt Humanium Metal kommer Rafael också att få delta i en fyradagarsworkshop för att få de färdigheter han behöver för att kunna leva ett ännu mer självständigt liv.

– Min dröm är att bli en förebild för rullstolsburna personer, säger Rafael och ler.

Han vill lära andra hur man gör tamales och hoppas en dag kunna driva en stor verksamhet där det bara jobbar personer med funktionsvariationer. Bristen på jobb i El Salvador för denna grupp är nämligen ett stort hinder.

– Jag vill visa att vi också kan arbeta och tjäna våra egna pengar.

Av Nannie Sköld och Lisa Karlsson, utlandspraktikanter


Redaktionens kommentar

2016 började IM samarbeta med Red de Sobrevivientes som stöder personer med funktionsnedsättning och deras familjer. Med hjälp av organisationen ges människor möjlighet att ta makten över sina liv, återintegreras i samhället och stärkas genom ekonomisk egenmakt. RdS deltar också i den offentliga debatten om hur man stoppar väpnar våld. RdS är en av kärnaktörerna i genomförandet av Humanium Metal. IMs samarbete med RdS bidrar till det Globala målet 16 – Fredliga och inkluderande samhällen.

Relaterat