Människor på flykt. Foto: Attila Kisbenedek/TT

Martin Nihlgård: Det är krig i Europa

25 feb, 2022 | Debatt, Debatt
Det är svårt att ta in, men det är krig i Europa. Det känns snarare som något man läser om i historieboken än upplever. Fågelvägen är det närmre mellan Lund och gränsen till Ukraina än mellan Lund och Umeå.

Jag hade P1 i bakgrunden hela dagen igår, men först på kvällen när jag satte mig och koncentrerat tittade på nyheterna på TV tog jag verkligen in allvaret. En explosion och ett barns röst som skriker till av fasa, en äldre man som svär över Putin och samtidigt gråter av sorg, smärta och rädsla. Då kom tårarna, det blev på riktigt.   

Den auktoritära idén har under de senaste 10 till 15 åren kommit tillbaka. Vi ser det i hur demokratin i världen backar, 2021 för sextonde året i rad. Vi ser det i hur ”starka” män föraktar det de ser som svaghet. Hur de försöker kontrollera kvinnors kroppar och söker sig tillbaka till en tid då ”män var män” och ”kvinnor var kvinnor”. Hur de ser ner på homosexuella, transpersoner och andra som avviker från den norm de vill upprätthålla.  Vi ser det i längtan efter dessa ”starka” ledare som sätter den egna nationen först och som ”verkligen förstår folkets egentliga vilja”, som inte lyssnar till politiskt korrekta eliter i form av media och forskare. Auktoritära ledare som tycker sig stå över de demokratiska spelreglerna och internationella konventionerna. Auktoritära ledare som förnekar motståndarnas legitimitet och utmålar dem som landsförrädare. Auktoritära ledare som glorifierar våld.  I den naturliga förlängningen av den auktoritära idén ligger kriget.  

IM startade redan 1938 som en reaktion på den tidens auktoritära rörelser, nazismen och kommunismen. IMs grundare Britta Holmström uttryckte det som: ”Jag fattade ögonblickligen vad det gällde, att det gällde offren för det tyska stöveltrampet”. Då var det allt för få som reagerade tillräckligt tydligt och i tid.  

Samtidigt finns det även idag en motrörelse. De som vågar stå upp och försvara demokratin och de mänskliga rättigheterna runt om i världen blir faktiskt fler. De som går samman och kräver medmänsklighet, fred och frihet. Det är dessa människor IM idag jobbar tillsammans med runt om i världen. Kvinnor som kräver rätten till sin kropp och sin sexualitet, hbtqi-personer som kräver att få vara den de är och älska den de vill. Personer med funktionsnedsättning som kräver tillgänglighet. Människor på flykt som kräver rätten att få söka asyl.  

IM jobbar nära människor i Ukraina som står för just dessa värderingar. Som värnar rätten att få gå samman och ge uttryck för sin åsikt. Som precis som du och jag vill få leva i fred och demokrati. De har sina syskon och medmänniskor också i Ryssland, som vågar trotsa makten och gå ut och öppet protestera mot kriget.  

Det är krig i Europa. Det är inte ryssarnas krig. Det är den auktoritära ledarens krig. Det är här och nu vi andra, du och jag, måste stå upp för något annat. För fred, demokrati och medmänsklighet. Det kommer att behövas när människor i Europa åter är på flykt, vare sig de flyr från krigets Ukraina eller från despotins Ryssland.  

Relaterat