Ruth Samanyayi har vid 26 års ålder fått en ny möjlighet att utbilda sig. Foto: Ida-Maria Kärkkäinein / IM.

Zimbabwe: Ruth har fått en andra chans

15 nov, 2019 | Mobilisering
I Zimbabwe börjar de allra flesta barn i skolan. Men efter de första åren hoppar många av. Den främsta orsaken är fattigdom – familjerna klara inte av att betala skolavgifter och material. IM arbetar tillsammans med organisationen Simukai för att ge dessa barn och ungdomar en andra chans. Ruth Samanyayi är en av dem som fått en ny möjlighet till utbildning.

Ruth Samanyayi har precis hunnit klart dagens såpatillverkningspass tillsammans med de andra flickorna och kvinnorna som är med i Simukais Second Chance-grupp (”andra chansen-grupp”). Ruth tar en välförtjänt paus i skuggan av skolbyggnaden i Mayo District där tillverkningen av såpa sker. Jakarandaträden ger välbehövlig skugga idag när temperaturen överstiger 38 grader.

Ruth berättar att hon växte upp med sin mamma och pappa i en by i Mayo District. Hon gick i skolan och hon hann gå klart lågstadiet men i mellanstadiet var hon tvungen att hoppa av skolan.

– Min familj hade inte råd att betala mina skolavgifter, så därför kunde jag inte gå kvar i skolan, berättar Ruth.

Ruth träffade sin man som kom från en annan by och gifte sig med honom när hon var 20 år gammal. Tillsammans har paret tre barn; en son på sju år och två döttrar i åldrarna tre och två år. Hon och hennes man har idag separerat.

– Vi separerade och efter det flyttade jag och barnen tillbaka till mina föräldrars hem. Så vi bor hemma hos mina föräldrar nu.

Ruth berättar att hon kom i kontakt med Second Chance Education genom en av de volontärer som arbetar i byn, Madam Matzakae, som pratade om att Simukai skulle starta ett projekt där de skulle lära ut hur man tillverkar såpa.

– Jag tyckte det lät som en bra idé eftersom jag såg det som en bra möjlighet att få lära mig ett hantverk. Dessutom var utbildningen gratis. Jag förstod att detta var en bra början för mig och att jag sedan skulle kunna använda mig av detta för att starta nya projekt i framtiden.

Såpan som kvinnorna tillverkar under kursen säljer de sedan till de omkringliggande skolorna och till invånarna i byn. Intäkterna från försäljningen har hjälp Ruth att bli ekonomiskt självständig.

– Såpan är billig att tillverka och för pengarna jag tjänar på försäljningen kan jag köpa nytt material. Pengarna räcker också till att köpa saker som mina barn behöver samt se till att de är rena och mätta. Mina barn är det viktigaste för mig!

Ruth har stora planer för framtiden.

– I framtiden vill jag utveckla min verksamhet till att föda upp kycklingar. Sedan är den långsiktiga planen att påbörja en utbildning till sjuksköterska. Jag vill arbeta med att hjälpa människor.

/ Ida-Maria Kärkäinen, Utlandspraktikant 2018


Redaktionens kommentar:
Kvinnors utbildning är väldigt viktigt för att skapa ett jämställt och hållbart samhälle. Utbildning ger möjlighet till försörjning, och försörjning i sin tur leder till ökad egenmakt och möjlighet att skicka sina barn till skolan. På så sätt skapas en positiv spiral där hela samhället lyfts ut fattigdom på lång sikt. IMs arbete tillsammans med Simukai förändrar livet för ett stort antal kvinnor och familjer i Mayo-distriktet, och det är möjligt tack vare de bidrag vi får från våra givare och partners.

IMs arbete för att stärka kvinnor i Zimbabwe bidrar till det Globala målet 5 – att uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt.
BarnäktenskapEkonomisk inkluderingMål 5 – Jämställdhet