Elias Ebbeståhl. Foto: Malin Kihlström/IM

Volontär hjälpte IM att ställa om

17 jun, 2021 | Intervju
Elias Ebbeståhl, 19 år, är en av de drivande krafterna bakom den digitala omställningen av läxhjälpen som IM nu bedriver i Skåne, Stockholm och Göteborg. Vi har träffat honom och pratat digitala utmaningar och tillfredsställelsen i att vara volontär.

Hur länge har du varit volontär för IM?

Sedan september 2019. Då letade jag efter någonstans att engagera mig som läxhjälpare och hittade IM. Jag ville praktiskt hjälpa andra och det enda jag kände att jag hade riktigt kompetens för var att hjälpa till med läxor. Jag hade ju själv nyss slutat skolan och hade kunskaperna i färskt minne.

Du började som läxhjälpare vid fysiska möten, men sen kom coronan. Berätta vad som hände.

Från början drev vi läxhjälpen på min gamla högstadieskola. I mars 2020 bröt pandemin ut och vi behövde ställa om. Jag, tillsammans med en annan volontär, började då bygga en plattform i Google Sites där vi kunde erbjuda läxhjälpen digitalt. Vi presenterade sedan lösningen vid ett möte med andra IM-lokalföreningar och då hoppade både Göteborg och Stockholm på tåget. Vi stöttade dem med det tekniska och efter sommaren var de också i gång. Även Malmö kom igång i slutet av året.

Hur fungerar den digitala läxhjälpen?

Det finns fasta tider där ett antal volontärer bemannar sidan. Elever kan då gå in, ställa frågor i chatten, mejla in uppgifter eller koppla upp sig i videosamtal.

Vilka är de största skillnaderna mellan att driva läxhjälp fysiskt och digitalt?

Tidigare hjälpte vi mest högstadieelever som kom förbi när vi satt i skolans lokaler. Vi upplever nu att det är svårt att dra in dem i det digitala. Det är inte bara att slå sig ner, utan det krävs att de aktivt går in på sidan och tar kontakt. Det kräver mer personligt ansvar. Nu når vi flest som går på folkhögskolor – främst nyanlända som läser in grundbehörighet.

Vad är det bästa med att vara volontär?

Det är tillfredsställande, jag känner verkligen att jag gör något meningsfullt med min tid! Och så är det roligt att träffa människor som jag förmodligen inte skulle ha träffat annars.

***Vill du också bli volontär? Här hittar du alla uppdrag.***