Varning för auktoritära politiker!

27 okt, 2022 | Kommentar
Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders har granskat ”Tidöavtalet” och blir nu angripna av Sverigedemokraterna som vill att organisationens bidrag ska dras in. Detta är ett varningstecken för den som vill försvara demokratin i Sverige.

I boken ”How Democracies Die” (Steven Levitsky, Daniel Ziblatt) listar författarna fyra tydliga kännetecken för auktoritära politiker. Ett tydligt tecken är att dessa politiker vill begränsa de demokratiska friheterna för motståndarna, inklusive media och civilsamhälle. När Sverigedemokraterna pekar ut dem som är kritiska, till exempel medier som Sydsvenskan och ETC, och försvarare av mänskliga rättigheter som Civil Rights Defenders, då är vi inne på den auktoritära vägen. Sverigedemokraterna bottnar uppenbarligen inte i en demokratisk grundsyn, vilket möjligen inte är förvånande, men mycket allvarligt.

Att sedan Sveriges statsminister inte vill kommentera det hela i riksdagen är oroväckande. Ulf Kristersson avfärdade det hela med att det bara handlade om vad enskilda riksdagsledamöter hade twittrat.

Dessa riksdagsledamöter sitter båda i SD:s partistyrelse. Det är Björn Söder, ordförande för den svenska delegationen i organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, och Martin Kinnunen som bland annat sitter i EU-nämnden.

Det här är ett varningstecken. Vi har sett det i Ungern och Polen. Vi har sett det i Indien, Brasilien, Venezuela och Filippinerna.

Överallt har det varit början på branta utförsbackar mot alltmer autokratiska samhällen.

IM står upp för medias rätt och plikt att vara kritiska. Liksom vi står upp för Civil Rights Defenders självklara rätt att granska regeringen.

IM står upp för demokratin.