Martin Nihlgård, generalsekreterare, IM

Våldsamheterna i Palestina måste upphöra

11 maj, 2021 | Kommentar
Situationen i Palestina är allvarlig och mycket oroande. Alla parter måste ta sitt ansvar för att lugna ner situationen. Störst ansvar för detta har de israeliska myndigheterna. Internationella humanitära lagar och mänskliga rättigheter i Palestina måste respekteras. Demoleringar och vräkningar i palestinska hem måste upphöra.

Hundratals palestinier har skadats och många har dödats i de senaste dagarnas våldsamheter, som har eskalerat sedan israeliska säkerhetsstyrkor stormat Al Aqsa-moskén, en av islams mest heliga platser.

Israels ockupation är den enskilt största hindret för utvecklingen i Palestina. Agerandet bryter mot internationell lag och det palestinska folkets mänskliga rättigheter. Detta blir tydligt bland annat i situationen för palestinska flyktingar, restriktioner för användande av mark på Västbanken, muren som Israel byggt på ockuperat område, restriktioner för byggnadsmaterial till Gaza och inte minst bostadskonflikten i östra Jerusalem.

Israels ockupation av det palestinska territoriet måste upphöra. En tvåstatslösning måste till för att stoppa konflikten. Palestiniernas rätt till självbestämmande måste respekteras. Den olagliga israeliska blockaden mot Gaza måste ta slut.

Många organisationer, bland annat Human Rights Watch, beskriver numera Israels agerande mot palestinier, både på Västbanken och i Gaza, som apartheid. I vissa områden, skriver Human Rights Watch, ”är dessa brister så allvarliga att de motsvarar brott mot mänskligheten, med apartheid och förföljelse.”

Nu behöver FN:s säkerhetsråd agera skyndsamt och omvärldens reaktion bli stark, snabb och konkret. Alla ledare, i Israel och Palestina, har ett ansvar att medverka till att våldsamheterna upphör.