Hos Al-Harah Theater i Palestina får barn och unga möjlighet att uttrycka sig och prata om ämnen som ligger dem nära. Foto: Haneen Korraz

Teater för en bättre framtid

15 jul, 2022 | Okategoriserat
I Palestina bidrar IM:s partner Al-Harah Theater till en positiv samhällsförändring genom att skapa medvetenhet kring politiska, ekonomiska och sociala frågor. De erbjuder teaterutbildning och säkra plattformar där ungdomar kan träffas och diskutera utmaningar och behov.

Det finns en märklig motsägelsefullhet för ungdomar som växer upp i Palestina. De är å ena sidan ofta välutbildade och har en välinformerad bild av sin omvärld. Å andra sidan har de begränsade möjligheter att arbeta, planera sin framtid, göra karriär och förverkliga sina drömmar. Arbetslösheten är stor och rörelsefriheten begränsad. Mycket av detta beror på den israeliska ockupationen och kontrollen över de palestinska områdena.

Ungdomar får uttrycksmöjligheter

Just dessa begränsningar och vardagliga problem försöker IM:s partner Al-Harah Theater adressera genom att ge ungdomar uttrycksmöjligheter och utlopp för sin kreativitet. Samtidigt kan man prata om känslor och frågor som är både personliga, offentliga, ekonomiska, sociala och politiska. Målet är att skapa en bättre framtid för ungdomar och ett bättre samhälle i Palestina.

Al-Harah Theater ligger i Beit Jala, Bethlehem. Två av ungdomarna som utbildats där är ”Bröderna Bannoura” som de kallar sig – Munther och Abdallah Bannoura. De blev engagerade hos Al-Harah och fick utlopp för både energi och kreativitet. Efter mycket träning och många övningar började de skriva och regissera en egen stand-up show, som tacklar många av de brinnande aktuella frågorna i Palestina. En show som de nu har framfört inte bara för tusentals besökare utan som till och med har sänts i TV.

Det finns många fler exempel. Haneen Korraz från Gaza som har blivit en framgångsrik tecknare. Hon har gjort animerad film och spritt sin kunskap vidare genom animationskurser för barn. Ihab Zablah som har lärt sig göra scenkläder och var med och skapade Yalla Yalla Street Festival. Wafa Al-Azzeh och Safieh Jadallah som tillverkade och reparerade dockor åt dockteatern på samma festival. Ma’moun Al-Hreimi som fick uppdrag som mediakoordinator på Palestine International Theater Festival for Children and Youth. Hadeel Takrouri som har blivit skådespelerska.

Alla de här ungdomarna är personerna som genom Al-Harah Theatre idag bidrar på olika sätt både till sitt eget och sitt samhälles välmående.