Gabi Björsson (IM:s ordförande) & Simon Marke Gran (projektledare Humanium Metal) överlämnar tavlan After Thought till Stefan Löfven. Foto: Moa Källström

Stefan Löfven föll för fredskonst

23 sep, 2022 | Humanium Metal by IM
Ett löfte till sig själv att inte låta ett speciellt tillfälle gå förbi och ett stort engagemang i fredsfrågor fick Sveriges före detta statsminister Stefan Löfven att buda hem ett unikt konstverk i Humanium Metal by IM.

 – För många år sedan såg jag ett konstverk som jag verkligen ville köpa. Tyvärr hade jag inte råd, men jag har aldrig glömt det. Där och då lovade jag mig själv att om ett liknande tillfälle dök upp så skulle jag inte låta det gå förbi. När jag såg den här unika tavlan så visste jag att måste slå till. Stefan Löfven ser nöjd ut i stolen i Anna Linds konferensrum i Socialdemokraternas hus. Han har just tagit emot konstverket han budade hem på evenemanget Stockholm Peace Forum on Peace and Development någon månad tidigare.  

KonstverketAfter Thought, en tavla med en fredsduva, är målad i en speciell färg som är framställd med pulver av Humanium MetalIM:s metall som är tillverkad av nedsmälta, illegala vapen. Tavlan är målad av den skotske konstnären Frank To som är inspirerad av den transformativa processen där vapnen smälts ner och förvandlas till produkter för fred.

Tavlan fångade mitt intresse direkt, både genom sin symbolik och genom sättet den var framställd på, säger Stefan Löfven och tittar på sitt inköp. 

Evenemanget där konstverket utauktionerades arrangerades av Sipri, Stockholm International Peace Research Institute, där Stefan Löfven är styrelseordförande.  Han har även ett uppdrag som ledare för en rådgivande FN-panel under FN:s generalsekreterare António Guterres. 

– Humanium Metal har alltid varit beroende av starka partners för att utvecklas och nå ut. Att få möjlighet att knyta kontakt med Stefan Löfven med hans engagemang i fredsfrågor och stora nätverk innebär en fantastisk möjlighet för oss som vi är väldigt glada för, säger Simon Marke Gran, projektledare för Humanium Metal, som är på plats vid överlämnandet. 

När Stefan Löfven får frågan om var tavlan ska hänga ler han stort och svarar: 

– Jag måste förstås rådgöra med min kära hustru, men jag har ett par ställen hemma i tanken där tavlan skulle passa fint. 

 

Din chans att äga en egen ”After Thought 

Under hösten kommer 111 (efter antalet artiklar i FN-stadgan) tryck av After Thought att säljas i IM:s gåvoshop. Varje tryck är numrerat och signerat av konstnären Frank To. Klicka här för att komma till gåvoshopen!