Stadshallen gör rum för IM:s grundare
Britta Holmström bodde och verkade i Lund under många år och i samband med att Stadshallen fått nya mötesrum uppmärksammas hon genom att ett av dem döps efter henne.
– Det känns roligt, inspirerande och viktigt att Britta Holmström lyfts fram. Det Britta stod för behövs minst lika mycket idag som 1938, säger IM:s tidigare ordförande Birthe Müller som jobbade nära Britta under nästan tio år.
– Extra roligt är att det är Lundaborna själva som valt henne.
Valdes ut bland över hundra förslag
Det var under hösten 2021 som allmänheten fick möjlighet att tycka till om namnen på de nyrenoverade mötesrummen i Stadshallen. Det kom in över hundra förslag och av dessa valdes sju framstående Lundakvinnor ut.
Britta Holmström-rummet invigdes nyligen under en högtidlig ceremoni. Förutom Birthe Müller deltog Martin Nihlgård, generalsekreterare för IM, och Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande fram till hösten 2022, som själv har ett förflutet inom IM.
Martin Nihlgård påminner om att IM startade 1938 som en reaktion på den tidens auktoritära rörelser, nazismen och kommunismen.
– Britta Holmström uttryckte det som: ”Jag fattade ögonblickligen vad det gällde, att det gällde offren för det tyska stöveltrampet”. Då var det allt för få som reagerade tillräckligt tydligt och i tid.
Men Martin Nihlgård påpekar samtidigt att det även idag finns en motrörelse: de som vågar stå upp och försvara demokrati och mänskliga rättigheter. De som går samman och kräver medmänsklighet, fred och frihet.
– Det är dessa människor IM idag jobbar tillsammans med runt om i världen.
Nytänkande och handlingskraftig
Till invigningen hade Birthe Müller med sig sju lappar med ord som hon tycker symboliserar Britta Holmström. På en stod det Entreprenör/innovatör, på en annan ”Järnhand i silkesvante”.
– Britta var handlingskraftig och målmedveten men med stor omsorg. Hon omsatte människors behov i konkret handling. Och hon var väldigt nytänkande, säger Birthe Müller.
En av de saker som hon lärde sig av Britta var vikten av att tänka långsiktigt och på att samverkan och ömsesidighet ger bäst resultat.
En annan viktig sak hon fått med sig är betydelsen av att lyssna.
– Britta var alltid närvarande och fokuserad på den människa hon mötte. Det försöker jag också vara.
Övertygelsen om alla människors lika värde genomsyrade Britta Holmströms arbete.
– Människan var central för henne och när man ger människor kraft kan man också ändra strukturer, säger Birthe Müller.
– Britta Holmström såg alltid hela människan.
Fakta: Britta Holmström och mötesrummet
Britta Holmström levde 1911–1992. Förutom att hon grundade det som idag är
biståndsorganisationen IM var hon också riksdagsledamot och hedersdoktor.
I det ljusa rummet i Lunds stadshall finns plats för sexton personer. På ett bord står ett porträtt av Britta Holmström och saker som påminner om henne och hennes gärning.
Andra rum i Stadshallen är döpta efter kvinnor som kvinnorättskämpen och författaren Elin Wägner, fotografen Lina Jonn och Hilma Borelius, fredsaktivist och docent i litteraturhistoria som kämpade för kvinnors rättigheter.
Stadshallen i Lund drivs av Altitude Meetings i samarbete med Lunds kommun.